Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Otrzymaliśmy ponad 400 cv na junior java developera w ciągu 2 dni. Większość kandydatów ma w cv githuba ze swoimi projektami, studia kierunkowe, pierwsze doświadczenie komercyjne. Bootcampy od razu do śmieci. Najpierw zaprosimy tych z Politechniki Warszawskiej bo to prestiżowa uczelnia w skali naszego kraju. Ciekawe czy któryś zgodzi się na bezpłatne półroczne praktyki. Tak na prawdę nie trzeba nawet wystawiać oferty pracy, bo zgłaszają się przez stronę internetową i wysyłają CV przez maila kontaktowego. Ciekawe czasy nastały w IT.

#pracait #programista15k #pracbaza

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: digitallord

• 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@groman43: jaki bait? ja w swojej firmie mam dostęp do portalu rekrutacyjnego i sam widzę ile osób składa CV. oczywiście, wiele CV to jest jakiś spam wysłany przez przypadkowe osoby, przez hindusów lub przez osoby, które nawet nie maja wymaganej technologii w CV, ale po odsianiu tego nadal zostaje kilkaset CV na jedno stanowisko. także, potwierdzam, tak to wygląda obecnie.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Jak wybierzecie "fizycznego na budowę, nie wymagamy zaświadczeń a w firmie nie stosuje się alkomatu" to dostaniecie tyle samo.
Najbardziej oblegane stacki a ci dalej się dziwią, że w technologii klepanej od czasem nawet licbazy, jest taki wybór xD
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: ja na reddicie coraz częściej widzę posty typu:

"jak do 2-3 lat sytuacja się nie poprawi to uciekam z tej branży, chcę mieć żonę i dzieci, a w takich warunkach się po prostu nie da..."

ciekawe czy rzeczywiście będzie jakiś odpływ devów
  • Odpowiedz
@dobry-informatyg: Właściwie to cała wiedza jeżeli chodzi o informatykę i programowanie jest dostępna w Internecie. Uczelnie polskie są bardzo do tyłu jeżeli chodzi o technologię których uczą. Doktorzy i profesorzy są często odklejeni od biznesu i nie wiedzą z czego się teraz korzysta. W skrócie to każda uczelnia robi z ciebie inżyniera, bo taka jest jej rola, ale to dopiero w pracy uczysz się jak to wszystko łączyć i wypychać
  • Odpowiedz
@Defined:

Właściwie to cała wiedza jeżeli chodzi o informatykę i programowanie jest dostępna w Internecie.

no i co z tego, książki też leżały zawsze w bibliotece ale czy jak przejdziesz przez książkę od matematyki, to jesteś już inżynierem, który jest gotowy do dalszej pracy w projektowaniu
  • Odpowiedz