Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Czemu #francuski to taki trudny język? Mam wrażenie, że albo trzeba mieć IQ200 albo nie być z Europy Śr-Wsch. (bo inna grupa języków) albo to ja jakiś dziwny jestem, chociaż już słyszałem od innych że trudny. Z #niemiecki jakoś łatwiej, mimo że nigdy orłem nie byłem to mogę odpalić radio i mniej więcej ogarniam kontekst a jak nie znam słowa to łatwo go zapamiętać potem. A francuski? Mogę oglądać te same podstawowe dialogi w nieskończoność a i tak nic nie wchodzi do głowy.

#jezykiobce #naukajezykow #francja #niemcy

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi

• 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: No jest gorzej niż w niemieckim i nie ma co się oszukiwać. Rozumienie ze słuchu jest trudne. Co więcej, podstawowe dialogi w materiałach do nauki są zmanipulowane. Prawdziwi Francuzi tak nie mówią. Jest gorzej. Mówią dużo szybciej i potrafią zjadać części zdania czy skracać słowa. Oj to boli.
  • Odpowiedz
@groman43: bzdura. kilka głupot do zapamiętania typu sześćdziesiąt dziesięć jako siedemdziesiąt lub cztery-dwudziestki jako osiemdziesiąt i tyle. pierwszy tydzień nauki francuskiego i załatwione.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Odpuść sobie, naprawdę, francuzi mają specjalną wymowę i ich buzię są specjalnie przystosowane do mówienia po francusku, dlatego tak kaleczą każdy inny język. Francuza mówiącego po angielsku można rozpoznać w parę sekund :D Jeżeli uczysz się francuskiego 4fun to będzie bardzo ciężko, najlepiej jakbyś miał jakiegoś native speakera lub żonę z Francji xd
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: przecież francuski to jeden z najłatwiejszych języków do "ogarnięcia".
W Polsce nie ma z nim kontaktu, to się wydaje abstrakcyjny. Mimo że masa słów w języku polskim pochodzi z francuskiego i tak samo "trudno" się je wymawia ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Francuski to sztuka polegająca na przetwarzaniu 4 sylabowych słów łacińskich na 1 sylabowe, więc jest trochę specyficzny XD

No i właszcza dla Polaków dość mocno samogłoskowy język jak francuski może być ciężki .
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Kwestia obycia z językiem. Otaczałbyś się francuskim na co dzień, to byś zaczął rozumieć. A francuski ma tę zaletę, że wymowa ma określone reguły, więc wystarczy się ich nauczyć i już wiesz jak się czyta dane słowo. Po przeciwnej stronie jest angielski, gdzie nie wiesz jak dane słowo przeczytać, jeśli go nie znasz.
  • Odpowiedz
wrażenie, że albo trzeba mieć IQ200 albo nie być z Europy Śr-Wsch. (bo inna grupa języków)

@mirko_anonim: da się nauczyć, chociaż nam trudniej niż Hiszpanom, czy Włochom. Nawet Rumunom łatwiej.
Najważniejsze, to się nie poddawać. Są fajne podkasty. Na początek wiadomości i codziennie pare minut na taką naukę https://francaisfacile.rfi.fr/fr/podcasts/journal-en-fran%C3%A7ais-facile/
Pozdrawiam i życzę wytrwałości!
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
samowystarczalny-przyjaciel-9: Znasz angielski?

No to pa tera:

“Information” to po francusku… information. Wszystkie słowa na -tion z angielskiego mają dokładnie tak samo. Gdzie indziej rozkładasz akcent i wymigasz -tion jako -cion zamiast -czion ale poza tym to tyle.
  • Odpowiedz
@HansLanda88:

znają, bo się uczą w szkole

Ale dlatego że to prosty język dla nich.
Zresztą ja sam znając francuski rozumiem większość rumuńskiego. W pisowni jest inny ale w wymowie w większości to samo praktycznie.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim @PiotrFr Bo Francuzi to inny rodzaj człowieka. Dla nich bogactwo mierzy się w tym ile RSA wyciągną (program socjalny dla bezrobotnych). Co drugi francuz którego spotkałem to ukryty komunista co uważa, że jak zarabiasz więcej niż 2x oficjalną medianę zarobków to przez powinieneś wszystko oddać w podatkach. Oczywiście wrodzona niezaradność, wielka gęba i pretensje do wszystkich, mówienie że im się wszystko należy itp

Po co się uczyć ich języka,
  • Odpowiedz
No nie "nawet". Rumunom to akurat najprościej,

@PiotrFr: nie bede sie sprzeczac, bo akurat znam wiele Rumunow i tej jezyk nie jest kalka francuskiego. Nie rozumiem jak mowia. Owszem slowo "dziekuje" maja jak po francusku, ale czesciej uzywaja innego.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim We francuskim najgorsze jest to że w mowie "ulicznej" niektórzy skracają absolutnie wszystko xd Więc zamiast " je ne sais pas" dostajesz "chepa" i to i tak jest najprostszy przykład xd
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Francuski jest na pewno prostszy niż niemiecki, co potwierdzają choćby Anglosasi.
Nie wiem dlaczego dla Polaków jest on trudny, ale jak dla mnie jest dużo bardziej podobny do angielskiego przez leksykę.
Wymowa francuska jest za to dla nas bardziej naturalna. Polski,francuski i portugalski to jedyne języki w Europie w których się wykorzystuje dźwięki nosowe. Wymowa Polaków w niemieckim często nie brzmi naturalnie.
  • Odpowiedz