Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Cześć.
Mam pytanie do bardziej doświadczonych. Zacząłem chodzić na siłownię. Ale mam problem z lewym barkiem.
A może ogólnie z całą lewą ręką. Chodzi mi o to, że jest o wiele słabsza niż prawa. Powiedzmy, że ćwicząc z hantlami 10kg z prawą ręką nie mam żadnego problemu. Spokojnie mogę robić uginanie przedramion itp. A już lewą ręką ledwo ledwo.
Do tego tymi samymi hantlami bez problemu prawą reką wyciskam nad głową. A lewą w ogóle nie dam rady.
A najbardziej zastanawia mnie jak próbuje zrobić wymachy ramion nawet bez ciężaru. To po lewej stronie w barku czuję jakby opór.
I jak podnoszę lewą rękę to tak jakbym się cały wykręcał. W sensie cały się krzywił w jedną stronę. Jakbym rozumiem to, że lewa strona będzie słabsza od prawej, ale że aż tak ? I czy to wykrzywienie to dlatego, że kręgosłup jest tak krzywy ? Nigdy na to nie zwracałem uwagi. Dopiero na siłowni w lustrze jak spojrzałem to jestem wygięty jak banan jak robię wymachy. I czuje, że po lewej stronie ten bark jakby jest bardziej spięty.
Dodam, że nic mnie nie boli. Wiem, że ciężko coś doradzić bez zdjęcia itp. Ale może ktoś mi coś doradzi ? Jakieś ćwiczenia itp ?
Chociaż, za jakiś czas pewnie udam się do lekarza czy też fizjo żeby to zobaczył.
Dzięki za pomoc.
#mirkokoksy #mikrokoksy #zdrowie #silowania #medycyna #rehabilitacja

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Nighthuntero

• 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: mi na problemy z ruchomością barków (i bólami w łokciach) pomogło przechodzenie tzw. małpiego gaju (drabinka pozioma). Cała górna połowa ciała ci pracuje równomiernie bo raz lewą, raz prawą chwytasz szczebelki. Poza tym łapy mi od tego fajnie urosły:)
elsajko - @mirko_anonim: mi na problemy z ruchomością  barków (i bólami w łokciach) p...
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Jak zaczynałem przygodę z siłownią to lewą stronę miałem dużo słabszą od prawej - miałem złamany obojczyk i różnice były na początku duże, ale żeby nie zrobić sobie większej dysproporcji to robiłem mocniejszą stronę tym obciążeniem co słabszą, aż siła się zrównała - z dwa miesiące mi to zajęło. Na pewno nie rób takiej głupoty jak robienie prawą ręką np. 10 kg, a lewą 2 kg, bo tylko pogłębisz
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: @dosefurious dobrze gada, dodatkowo proponowałbym wprowadzenie dużej ilości cwiczen wykonywanych jednorącz, gdzie słabszą stronę robisz jako pierwszą, a potem na tym samym ciężarze, te samą ilość powtórzeń na drugą stronę, nawet jeśli to będzie seria daleko od upadku, wyrównanie siły w tym wypadku jest możliwe poprzez zmniejszenie progresu mocniejszej strony, by ta słabsza mogła "nadrobić zaleglosci"
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Normalna sprawa, ja na początku też lewą stronę miałem słabszą, po jakimś czasie ta dysproporcja się zmniejsza, z czasem jak złapiesz technikę to będzie Ci łatwiej i przed treningiem rób porządną rozgrzewkę
  • Odpowiedz