Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Hejka, w nowej pracy miałem możliwość pracy hybrydowej - 2 dni w biurze, 3 dni w domu, pracodawca poprosił mnie o podanie miejsca pracy online, podałem swój adres zamieszkania (te same miasto co siedziba firmy). Teraz od jakiegoś czasu większość pracy zdalnej wykonuję w swoim domu rodzinnym - 4 godziny samochodem drogi do biura.

Czy pracodawca może jakoś zweryfikować gdzie pracuję? Typu zrobić kontrolę ? Albo inaczej, zażądać, abym za godzinę pojawił się w biurze (dotychczas nigdy czegoś takiego nie było) Co mi grozi jak okazało by się że nie jestem pod zadeklarowanym adresem ?

#korposwiat #programista15k #pracbaza #prawo #pracazdalna

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi

• 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Każda firma ma swoje zasady pracy zdalnej. W jednej firmie wymagane będzie abyś był 1h drogi od siedziby, a w drugiej możesz być na drugim końcu świata. Poszukaj jakichś regulaminów czy polityki prywatności swojej firmy
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Mogą. A co grozi? Zależy od firmy i managera/kierownika. Od upomnienia po naganę. Nigdy nie słyszałem, żeby kogoś za to zwolnili. No chyba, że szukają okazji to wtedy kto wie.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim mogą sprawdzić w każdej chwili czy jesteś trzeźwy bądź czy Twoje stanowisko pracy spełnia wymogi BHP. U mnie jest możliwość wpisania np. dwóch adresów i tylko zgłoszenia do managera liniowego pod którym adresem danego dnia pracuję. Jest to istotne pod kątem BHP i jeśli np. miałbyś jakiś wypadek w czasie pracy, a nie byłbyś w tym czasie na zadeklarowanym miejscu pracy to by nie przysługiwałoby Ci L4 płatne 100% i
  • Odpowiedz