Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Cześć, pracuje sobie od lipca zeszłego roku w miejskiej spółce (większe miasto) za psie pieniądze, ze względu na odpowiedzialność mego zawodu (dodam, że to mój pierwszy raz na UOP i nie u prywaciarza). Pracuję non-stop, nie wziąłem ani razu urlopu nawet na 1 dzień (planuję dopiero taki pod koniec obecnej umowy), nigdy się nie spóźniam, pracuję sumiennie oraz starannie mimo rzucania kłód pod nogi przez pracodawcę. Przychodzę też często do pracy mimo złego stanu zdrowia. Niestety raz tak się przeziębiłem w zeszłym roku, że przez ten czas literalnie 1 dzień nie dałem rady pójść do pracy (nawet chciałem odrobić te 8 godzin, ale dostałem odmowę). Teraz otrzymałem informację, że przez to nie dostanę 13, pracuję na 101%, a tu takie coś. Czy idzie się jakoś odwołać od tej decyzji, czy mogę jakoś wywalczyć ewentualnie sądownie wypłatę 13? Dodam, że umowę mam do końca czerwca tego roku i pytanie czy przez taki ruch nie wyląduję na bruku, bo jednak potrzebuję pieniędzy? Bo gdyby nie to, to faktycznie bym się zwolnieniem nie przejął.
#pracbaza #praca #januszex #januszebiznesu #zalesie #prawo #kolchoz

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Nighthuntero

🧙🏻 Prowadzę anonimowe mirko już 2 lata, ale nikt mi nie pogratuluje, bo jestem ze wsi. Wspomóż projekt

• 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Mam nadzieję że to zarzutka... spieprzaj z tego toksycznego kołchozu. A teraz konkrety. Poczytaj przepisy o przyznawaniu 13tego wynagrodzenia rocznego. Musisz pół roku przepracować, żeby dostać pół, cały rok, żeby dostać całą. Pewnie z jakimiś nagrodami też cię dymają, a ty dymasz jak frajer na nich. Coś czuję, że nowej umowy też nie dostaniesz.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: możliwe że warunkiem otrzymania trzynastki jest przepracowanie pół roku i przez ten jeden dzień chorobowego nie spełniasz tego warunku. Raczej ciężko coś ugrać przed sądem skoro warunki są znane już na początku roku i mogłeś się tego spodziewać no ale nie wiem oczywiście czy taki warunek jest u ciebie choć tylko to moim zdaniem mogło spowodować że jeden dzień choroby pozbawił cię tej premii
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 1
✨️ Autor wpisu (OP): @Pawery1 nie no, ja zdaję sobie sprawę, że to miała być połowa 13, a nie cała, ale jestem zły, że tu chodzi o 1 dzień, a nie 1 tydzień. To jakby mi się wyślizgnęła pałeczka z dłoni. Staram się, a i tak nie zostaję doceniany. Premii właśnie jako takich i nagród nie ma, no chyba że ma znajomości u dyrektora, ale uważam by mnie wnikać za
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: czujesz się oszukany bo wszystko jest zgodnie z literą prawa? ale ty bredzisz problem dotyczy wszystkich i nie tylko ciebie, nie jesteś jedynym co przyszedł w połowie roku. I masz przepracować co najmniej połowę roku. Przepisy są jasne i tyle, reguluje to ustawa a nie twoje widzi mi się.
  • Odpowiedz