Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Wracam do Was z kontynuacją mojego problemu którego opisałem tu z 2 tygodnie temu, konkretnie: https://wykop.pl/wpis/80347041/obserwuj-mirkoanonim-mam-dziwny-problem-ze-zdrowie
tl;dr Od kiedy zmieniłem dietę z fastfoodów na zwykłe domowe posiłki, to miewam biegunki oraz podwyższają mi się próby wątrobowe, ALT i bilirubina ponad normę. Jak znów wracam do śmieciowego żarcia to problemy ustępują, a wyniki wracają do normy.
Wykop wskazywał na jakiś uczulający składnik pokarmowy lub za dużą ilość błonnika. Ale ustaliłem nowe fakty: mianowicie zauważyłem, że to nie rodzaj jedzenia ma na to wpływ ale jego ilość/kaloryczność (być może rozkład makro ale tego jeszcze nie zbadałem).
Chodzi o to, że jak już zrezygnowałem z fastfoodów to jadłem kuchnię lekkostrawną, pewnie na lekkim deficycie kalorycznym. I wtedy miałem problemy żołądkowe i podniesione wyniki wątrobowe. Ale za to jak jadłem to samo ale w dużej objętości, tak, że cały czas byłem pod korek i jeszcze dopychałem się warzywami/owocami to problemów tych nie miałem. Zrobiłem badania i tak samo.
Następnie spróbowałem w drugą stronę - dania fastfoodowe/gotowce ale z deficytem kaloryczny i problemy żołądkowe od razu wróciły. Dziś rano robiłem badania i standardowo, alt i bilirubina ponad normę, a tydzień temu było w normie.
U lekarza jeszcze nie byłem, chce przetestować to raz jeszcze aby wykluczyć zbieg okoliczności.
Dodatkowo zauważyłem, że te moje luźniejsze stolce mają jakby jaśniejszy kolor, taki wchodzący w brąz, a papier po użyciu jest lekko żółtawy.
Ktoś wie co to może być? Ja sobie w głowie ułożyłem taką teorię: jak jem dużo to organizm i wątroba oraz cały ten układ pracuje na pełnych obrotach i wszystko jest ok. Za to jak jem poniżej zapotrzebowania to może jakaś żółć? (bilirubina?) magazynuje się? nie jest zużywa i jest wydalana wraz ze stolcem, a wyniki badań świadczą o takim stanie. Jest to możliwe?
#zdrowie #medycyna #dieta #lekarz

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi

💌 Nasza rozgłośnia baitowa potrzebuje Twojej pomocy! Wspomóż projekt

@mirko_anonim 0
✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Mam dziwny problem ze zdrowie. Wyszło to jak miałem podwyższony lipidogram - wyższy cholesterol ten zły, niski ten dobry oraz podwyższone triglicerydy. Inne wyniki w normie.
W związku z tym lipidogramem miałem zmienić dietę. Bez żadnych leków. I jak tylko zacząłem zdrowo się odżywiać tj.
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: ciekawa sprawa. wyszło ci ze.to nie rodzaj jedzenia ma wpływ, tylko kaloryka, to skoro przy deficycie kalorycznym masz takie problemy, to chodzi może o sam proces spalania zmagazynowanego tłuszczu? Może pobieranie energii z zapasów a nie z bieżącego spożycia jest dla organizmu zbyt ciężkie, a może nawet w tym tłuszczu odłożyły się kiedyś w przeszłości jakieś niepożądane substancje, które się uwalniają gdy organizm zużywa ten tłuszcz?
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
skuteczny-kreator-96: Sorry za brak weryfikacji, tutaj op odpisuje z pracy.

@tHoePs: Może to wyglądać jak piszesz ale nie jestem ulany. Nie mam duże tej tkanki tłuszczowej. Na pewno nie mam nadwagi. Teraz mam 185/80 i trochę mięśni mam bo coś tam ćwiczę. No szczupły jestem.
Może nie sama kaloryka ale też rozkład makro ale to musiałbym jeszcze zbadać.

@Lupus_Management: Pewnie masz rację, wyniki mogą się zwiększać ale nie jakoś drastycznie
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
skuteczny-kreator-96: @fajq: Hmm. Raz miałem badanie ogólne kału, z oceną resztek pokarmowych oraz w pakiecie z krwią utajoną i z kalprotektyną. Nie wiem czy na tym wychodzą pasożyty ale całe badanie było ok.
Nie zaobserwowałem objawów jak są przy pasożytach, czyli swędzenie, niespokojny sen itp.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Jailer
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): kreatywny-badacz-37: Piekącym to nigdy, a co do koloru to mocz jak mocz, zawsze jest żółtawy kolor ale nie jakiś wręcz brązowy. Ogólnie sporo pije i wiem, że jak biegam często do łazienki w ciągu dnia, np. jak popijam yerbę to mocz jest w miarę jasny. Ciemniejszy jest jak dłużej nie piję i się go więcej zbiera w pęcherzu. Np. po nocy, ale też np. jak idę do
  • Odpowiedz