Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
#wroclaw #nieruchomosci #kredyt #kredythipoteczny

Na targecie jest mieszkanie od dewelopera we Wrocku. 12,2k za m2, dobrze skomunikowane bez problemu z dostępem do MPK (potencjał na wynajem, ale celuje jednak w zamieszkanie). Do tego kredyt hipoteczny na 500 tysięcy, oprocentowanie 7,60%, rata 4200zł na oprocentowaniu zmiennym wliczając wszystkie niezbędne dodatkowe opłaty przy zarobkach rzedu 9k netto. Biorę po 300 złotych z konta każdej drużyny i słucham Państwa!

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

🥲 Aktualnie wspiera nas średnio 1 osoba w miesiącu, co nie pozwala na pokrycie kosztów utrzymania serwisu. Wspomóż projekt

Kredyt na pół bańki przy powyższych parametrach:

• Spoko 29.2% (64)
  • Odradzam/wstrzymałbym się jeszcze pół roku/rok 70.8% (155)

Oddanych głosów: 219

• 61
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Przy dochodach 9k rozważasz ratę 4k? xD Przecież cię nie stać na to mieszkanie, bierzecie ludzie pod uwagę, że może wam w życiu nie pójść? Choroba, wyłączenie z pracy, kryzys gospodarczy? Jak można sobie zakładać pętlę na 30 lat w wysokości połowy dochodów gdy jest się młodym człowiekiem? ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Ale w tym kredycie to masz już obliczone, żeby to mieszkanie wykończyć czy tylko na sam zakup? Wykończenie to też jest koszt, a tutaj wychodzi ci rata prawie połowe pensji.
  • Odpowiedz
przy zarobkach rzedu 9k netto

rata 4200

@mirko_anonim: A czynsz? Rodzaj ogrzewania? Prąd, internet? Zaraz z 4200 opłat miesięcznie zrobi się ponad 5k. To jest ponad 55% Twoich miesięcznych przychodów. A wydatki związane z mieszkaniem powinny wynosić max 25-30% budżetu, żebyś nie musiał się o nic martwić. Odradzałbym
  • Odpowiedz
Jak można sobie zakładać pętlę na 30 lat w wysokości połowy dochodów gdy jest się młodym człowiekiem? ¯\(ツ)/¯

@bylem_simpem: A jaka jest alternatywa, wynajem przez 30 lat za połowę swoich dochodów? xD

Z każdym rokiem rata będzie relatywnie niższa (inflacja), a wynajem droższy (waloryzacje i podwyżki).
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Ło panie. 4.2k raty przy zarobkach 9k netto? xD Jako doradca kredytowy w prezencie przy podpisanej umowie dorzuciłbym sznur. Gdzie doliczone opłaty (prąd, internet, woda, odpady)? Odkładanie na mniejsze i większe remonty w mieszkaniu? Potrzeby mieszkaniowe powinny być spełnione w całości za mniej niż 30% miesięcznych zarobków. Wliczając w to wszelkie koszty eksploatacji.
  • Odpowiedz
@Reevo:

A jaka jest alternatywa, wynajem przez 30 lat za połowę swoich dochodów? xD

Nie wiem ¯\(ツ)/¯ Ja bym sobie poszukał różowej z podobnymi dochodami nie zwracając zupełnie uwagi na jej wygląd tylko co ma we łbie, ale ja mam 50 lat a jak miałem 20 to też myślałem fiutem xD Generalnie 30% dochodów na kredyty to max. Weź pod uwagę, że wykończenie tego mieszkania to dodatkowe 150 tysięcy.
  • Odpowiedz
@bylem_simpem: No tak, zapomniałem o komisach z różowymi, w których można za darmo wypożyczyć niewolnika do spłaty połowy raty...

Z kredytem na 30% dochodów się zgadzam, ale jeżeli OP ma stabilną pracę, to da radę. W przeciągu roku-dwóch wynagrodzenia podciągną, stopy powinny spaść i zrobi się te 30%.

Ofc, jeżeli w kredycie wliczone jest wykończenie, OP planuje tam zamieszkać i ma poduchę finansową.

Inwestycyjnie to strzał w kolano.
  • Odpowiedz
to raczej mając 50 lat myślisz fiutem, bo nie pewno nie rozumiem sugerując wzięcie kredytu na 30 lat z różową

@pamareum: Hahaha, ale wiesz, że kredyt hipoteczny lepiej cementuje związki niż sakrament? xD
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Posłuchaj kolegów z wykopu, mieszkaj u rodziców aż mieszkania będą kosztowały 1 pensje. Albo wynajmuj przez następne 20 lat i spłacaj komuś kredyt, ale za to będziesz elastyczny i będziesz mógł wyjechać w każdej chwili. Super opcja.
  • Odpowiedz
@bylem_simpem: jak różowej się coś nie spodoba to za pomocą ustawy antyprzemocowej może się go pozbyć nawet z jego własnego mieszkania, a w przypadku wspólnego mieszkania jak znajdzie dobrego prawnika i trafi na sędzinę to ona może orzec, że mieszkanie przechodzi na różową, która będzie tam mieszkać z dzieckiem
  • Odpowiedz
@bylem_simpem: @Przyjaciel69 Co Wy gadacie, jak niby w dużym mieście gość ma kupić mieszkanie od dewelopera jak cena 12k to i tak spoko, bo większość jest znacznie droższa. Oczywiście, utrata pracy czy jakaś kontuzja może się zdarzyć, ale tego nie przewidzisz. Dzisiaj pracujesz tutaj, a za 2 miesiące będziesz gdzieś indziej. Stopy też dzisiaj są bardzo wysokie, a za 2 lata będą niższe, więc nie dość, że rata się
  • Odpowiedz