Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Na początku przyszłego roku, najpóźniej wiosną, planuję dokonać dużej zmiany w swoim życiu – wyjechać za granicę, najprawdopodobniej do Niemiec. Obecnie moja sytuacja nie jest tragiczna, ale coraz częściej odczuwam niepokój związany z przyszłością. Zbliżam się do czterdziestki i choć pracuję umysłowo, nadal wykorzystuję dyplom technika, mimo że mam za sobą dziesięć lat studiów. Od lat pracuję na stanowiskach biurowych, nigdy nie wykonywałem pracy fizycznej – pomijając sezonowe zajęcia w czasie szkoły średniej.

Decyzja o wyjeździe wynika przede wszystkim z czynników ekonomicznych. Moje zarobki są tylko nieznacznie wyższe od płacy minimalnej, a perspektywy na przyszłość – szczególnie jeśli chodzi o emeryturę – są, delikatnie mówiąc, niepokojące. Zdaję sobie sprawę, że jeśli nic nie zmienię, to w późniejszych latach może być mi po prostu trudno się utrzymać.

Planuję podjąć pracę fizyczną za granicą i wracać do Polski na weekendy, co dwa tygodnie albo przy okazji świąt i urlopów. Mam jeszcze trochę czasu na przygotowania – muszę też zamknąć kilka spraw na miejscu – dlatego chciałbym ten okres dobrze wykorzystać i jak najlepiej przygotować się do nowego życia.

Mam prawie 35 lat, nigdy wcześniej nie byłem za granicą dłużej niż kilka dni (głównie turystycznie) i nie mam na Zachodzie znajomych, którzy mogliby mi pomóc na początku. Wiem, że wielu Polaków ułożyło sobie życie poza krajem, dlatego chciałbym zapytać:
Jakie macie rady dla kogoś w mojej sytuacji? Jak przygotować się do emigracji – mentalnie, praktycznie, organizacyjnie? Co warto załatwić lub przemyśleć wcześniej?

Nie ukrywam – cała ta perspektywa nadal wydaje mi się trochę abstrakcyjna. Ale mam świadomość, że jeśli czegoś nie zmienię, to czeka mnie biedowanie do końca życia, a tego naprawdę nie chcę. Nie zamierzam też pracować fizycznie w Polsce, nawet za lepsze pieniądze – mam za sobą doświadczenia z firm, w których widziałem, jak bardzo pracownicy byli wykorzystywani.

Będę wdzięczny za wszelkie porady i wskazówki – zarówno te praktyczne, jak i dotyczące nastawienia psychicznego.

#niemcy #pytanie #emigracja #praca #wychodzimyzprzegrywu #zycie

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Nighthuntero

👉 Z Twoją pomocą możemy działać dalej! Wspomóż projekt

• 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: ogolnie to zycze powodzenia, sam mieszkam poza polska. I z tego co napisales chcesz jechac do jakiejs pracy fizycznej. Mysle ze moze to byc bledem i z tego co slyszalem wielu polakow wlasnie tak robi.
Jesli masz doswiadczenie pracy w biorze, to wysylaj cv na podobne stanowiska.
Mam wrazenie ze duzo osob wyjezdzajac, automatycznie mniej sie ceni, a naprawde niepowinni.
Z rad jakie moge dac to: zrob dobry research
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Naucz sie jezyka na B2+ (wazne), jedz do duzego miasta, sprobuj ogarnac prace i mieszkanie zdalnie juz z Polski. Na poczatek wystarczy pokoj nawet na jakas terminowa umowe typu 6 miesiecy. Jak masz jakies dyplomy czy inne certyfikaty po polsku, to daj do przetlumaczenia, bo Niemcy lubia patrzec na papierki przy rekrutacji.

Niemcy sa ok do zycia, ale na etacie nie zrobisz tu fortuny, bo podatki to prawie polowa
  • Odpowiedz
@mirko_anonim:

Zbliżam się do czterdziestki i choć pracuję umysłowo, nadal wykorzystuję dyplom technika, mimo że mam za sobą dziesięć lat studiów. Od lat pracuję na stanowiskach biurowych, nigdy nie wykonywałem pracy fizycznej

Moje zarobki są tylko nieznacznie wyższe od płacy minimalnej,

Planuję podjąć pracę fizyczną za
  • Odpowiedz
@KUPSZTALUNGUS_MAXIMUS: ogłoszenia z silverhand
Mechanik samochodów ciężarowych (Niemcy)
16,21 EUR brutto / godzinę

Mechanik samochodów ciężarowych (Islandia)
atrakcyjne wynagrodzenie 621.436 ISK netto / miesiąc za 206 przepracowanych godzin (po wszystkich podatkach, opłatach i
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Nauka języka od jutra i najlepiej zdanie certyfikatów do B2, znacznie ułatwi ci to znalezienie dobrej pracy, papierologię w urzędach, może nawet znajdziesz coś w z.awodzie
  • Odpowiedz