Aktywne Wpisy
champolski +35
Tak w 1969 roku węgierski Lehel reklamował swoje lodówki. Wówczas był to symbol domowego luksusu w socjalistycznych Węgrzech. Prestiżowy sprzęt, a nie jakaś "buda do chłodzenia" ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#reklama #ciekawostki #wegry
#reklama #ciekawostki #wegry
źródło: HIZwYcbXEAAlOT_
Pobierz
annlupin +71

Na początku przyszłego roku, najpóźniej wiosną, planuję dokonać dużej zmiany w swoim życiu – wyjechać za granicę, najprawdopodobniej do Niemiec. Obecnie moja sytuacja nie jest tragiczna, ale coraz częściej odczuwam niepokój związany z przyszłością. Zbliżam się do czterdziestki i choć pracuję umysłowo, nadal wykorzystuję dyplom technika, mimo że mam za sobą dziesięć lat studiów. Od lat pracuję na stanowiskach biurowych, nigdy nie wykonywałem pracy fizycznej – pomijając sezonowe zajęcia w czasie szkoły średniej.
Decyzja o wyjeździe wynika przede wszystkim z czynników ekonomicznych. Moje zarobki są tylko nieznacznie wyższe od płacy minimalnej, a perspektywy na przyszłość – szczególnie jeśli chodzi o emeryturę – są, delikatnie mówiąc, niepokojące. Zdaję sobie sprawę, że jeśli nic nie zmienię, to w późniejszych latach może być mi po prostu trudno się utrzymać.
Planuję podjąć pracę fizyczną za granicą i wracać do Polski na weekendy, co dwa tygodnie albo przy okazji świąt i urlopów. Mam jeszcze trochę czasu na przygotowania – muszę też zamknąć kilka spraw na miejscu – dlatego chciałbym ten okres dobrze wykorzystać i jak najlepiej przygotować się do nowego życia.
Mam prawie 35 lat, nigdy wcześniej nie byłem za granicą dłużej niż kilka dni (głównie turystycznie) i nie mam na Zachodzie znajomych, którzy mogliby mi pomóc na początku. Wiem, że wielu Polaków ułożyło sobie życie poza krajem, dlatego chciałbym zapytać:
Jakie macie rady dla kogoś w mojej sytuacji? Jak przygotować się do emigracji – mentalnie, praktycznie, organizacyjnie? Co warto załatwić lub przemyśleć wcześniej?
Nie ukrywam – cała ta perspektywa nadal wydaje mi się trochę abstrakcyjna. Ale mam świadomość, że jeśli czegoś nie zmienię, to czeka mnie biedowanie do końca życia, a tego naprawdę nie chcę. Nie zamierzam też pracować fizycznie w Polsce, nawet za lepsze pieniądze – mam za sobą doświadczenia z firm, w których widziałem, jak bardzo pracownicy byli wykorzystywani.
Będę wdzięczny za wszelkie porady i wskazówki – zarówno te praktyczne, jak i dotyczące nastawienia psychicznego.
#niemcy #pytanie #emigracja #praca #wychodzimyzprzegrywu #zycie
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Nighthuntero
👉 Z Twoją pomocą możemy działać dalej! Wspomóż projekt
Jesli masz doswiadczenie pracy w biorze, to wysylaj cv na podobne stanowiska.
Mam wrazenie ze duzo osob wyjezdzajac, automatycznie mniej sie ceni, a naprawde niepowinni.
Z rad jakie moge dac to: zrob dobry research
Niemcy sa ok do zycia, ale na etacie nie zrobisz tu fortuny, bo podatki to prawie polowa
Mechanik samochodów ciężarowych (Niemcy)
16,21 EUR brutto / godzinę
Mechanik samochodów ciężarowych (Islandia)
atrakcyjne wynagrodzenie 621.436 ISK netto / miesiąc za 206 przepracowanych godzin (po wszystkich podatkach, opłatach i