Wpis z mikrobloga

✨️ Dlaczego warto mieszkać poza miastem?
Wszyscy o tym że #demografia słaba bo ludzi nie stać na mieszkania albo za małe ale czemu nikt nie bierze pod uwagę domu, co właściwie jest najlepszą opcją dla dzieci? Wgl pomijając dzieci to czemu ludzi ciągnie do mieszkania w centrum w 2025? Bo wszystkie żale nt. #mieszkanie to właśnie, że ich nie stać na MIESZKANIE w CENTRUM. Poważnie pytam, mieszkając np. te 15km od miasta co tracicie że nie mieszkanie w centrum miasta? Nie wiem, żabki na każdym kroku są takie atrakcyjne? Może kraftowe kebaby za 50zł? Do teatru tak często chodzicie że musicie mieć mieszkanie w centrum? Zakładam, że decydując się na mieszkanie/dom macie raczej 30+ lat i partnera/kę i nie macie już potrzeby chlania po knajpach do białego rana. W 2025 poza miastem (uwaga!) też są przedszkola, restauracje, sklepy i inne atrakcje jakby ktoś nie wiedział, bo już pomijam linie kolejowe i linie autobusowe i to że żyjesz jak człowiek a nie szczur.

#nieruchomosci #miasto #przemyslenia #wies #kredythipoteczny #polska

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

📒 Notatka moderatora: Wpieprzanie się z butami i przemyśleniami w życie innych to oznaka, że się nie ma swojego życia. Pozdro i z farszem.

❤️ Projekt mirko.pro działa dzięki wsparciu użytkowników. Wspomóż projekt

mirkoanonim - ✨️ Dlaczego warto mieszkać poza miastem? Ⓘ
Wszyscy o tym że #demografia...

źródło: 215735-76a1-1200x0-sc1x77778_typowy-dom-dla-polskiej-rodziny11-budujemydompl

Pobierz
  • 104
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Tak, tak - załóż rodzinę 15 km od miasta i wyślij dzieciaka do lokalnej szkoły. Świetnie na tym wyjdzie ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Dobrze wiemy że ta słynna przestrzeń dla dzieci to marzenie rodziców, a nie dzieci. Dzieci chcą mieć swój komputer/telefon, kolegów, zajęcia i fajne ciuchy.

Wy chcecie mieć wybieg w ogródku żeby puścić dzieciaka samopas żeby nie brzęczał
W okresie 0-6 lat spoko,
PfefferWerfer - @mirko_anonim: Tak, tak - załóż rodzinę 15 km od miasta i wyślij dzie...

źródło: 1000041977

Pobierz
  • Odpowiedz
@PfefferWerfer: ehhhh ale to patrząc na takie wykresy można dojść błędnych wniosków. Na wsi często jest tak, że para to chłop po zawodówce, babka tak samo. W miastach Inteligenty, więc dzieci też lepiej dopilnowane i douczane. Dziecko często jednak idzie w ślady rodziców. Wiadomo, że nie jest to reguła, ale jednak większość. Ja mieszkam w powiatowym, które zostało wyprane z ludzi ogarniętych. Ode mnie ze studiów tylko ja chyba wróciłem
  • Odpowiedz
@MonsieurLaBoule: Na wsi na zadupiu można kupić nowy wykończony dom za 800k. To już dotyczy zazwyczaj totalnego odludzia, ale jednak pojawiają się takie oferty. Ludzie się rozwodzą i sprzedają chatę, której nikt nie chce za pół darmo, a której budowa kosztowała grubo ponad 1M PLN....

Dodam, że 800K PLN to jest akurat granica, po której znajduje się nowy nabywca :P
  • Odpowiedz
@ziomus13: No spoko, możesz być outlierem ale po co walczyć z trendem i później starać się żeby dziecko nie nasiąkało patologią dzieci z nizin skoro możesz po prostu się osiedlić w dużym mieście i nie walczyć z trendem?

Trzeba sobie ułatwiać życie i zwiększać dostępne szanse, a nie utrudniać.
  • Odpowiedz
#mieszkanie to właśnie, że ich nie stać na MIESZKANIE w CENTRUM.

@mirko_anonim: Przecież ceny mieszkań na obrzeżach też są p------e. A domy gdziekolwiek to jest już stratosfera.
Ostatnio widziałem jak ktoś wystawiał w zasranym Lublinie, gdzieś przy znaku końca miasta kostkę za 900k ( ͡° ͜ʖ ͡°) Oczywiście tego za tyle nie sprzeda, ale pokazuje to jak ludzie nadal wyceniają nieruchy.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 1
lojalny-eksperymentator-0: W nawiązaniu do notatki moderatora mam do niego pytanie:
Ostatnio widziałem wiele znalezisk dotyczących zachowania policji, a w komentarzach oceny ich życia i postępowania. Czy to również oznacza, że ci użytkownicy „nie mają życia” i są przegrywami? Bo zgodnie z tą logiką tak by wynikało.

Poza tym skoro ocenianie innych powoduje, że ktoś nie ma życia - to moderator dosłownie to zrobił - ocenił i skoemtował, więc sie kwalifikuje pod własne słowa?
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Odpowiem ze swojej perspektywy, co dla mnie lepsze dom 15 km od miasta czy mieszkanie w centrum Wrocławia? Akurat mam tą rzadką możliwość i mogę sprawdzić oba warianty (mieszkam od pon do pt w centrum miasta a na sob niedzielę jadę mieszkać w domu - miasto 50k mieszkańców) I zdecydowanie na tym etapie życia wolę mieszkanie w bloku. Po pierwsze nie chcę spędzić pół życia w aucie na dojazdach,
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Taki pro tip od dziadka. Jak nie pracujecie zdalnie to zawsze miejsce zamieszkania wybierajcie jak najblizej roboty. Nic innego nie jest warte poswiecania 2 albo i wiecej godzin dziennie na dojazdy. Lepiej sie wyspicie, bedziecie mniej zmeczeni to i lepiej sie wam bedzie powodzic.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: nie ma infrastruktury do mieszkania po za miastem. Sklep z policjantami, przychodnie, szpitale... Całą listę rzeczy której potrzebujesz masz w moście. No można ograniczyć jak żyjesz w piwnicy, Alę jednak kiedy będzie trzeba jechać na SOR czy wezwać policjanta...
  • Odpowiedz
@PfefferWerfer: Problem z tymi danymi jest taki, że tam w jednym worku są wszelkie wsie - od popegieerowskich do sypialni wokół dużych miast. Miasteczka tak samo. Wokół Warszawy najczęściej szkoły we wsiach i miasteczkach stanowiących przedmieścia Warszawy mają w zasadzie takie same wyniki jak w Warszawie. Podejrzewam, że w innych aglomeracjach jest podobnie. Oczywiście jeszcze pytanie, czy mówimy o 15 km od centrum Warszawy czy 15 km od jej granic,
  • Odpowiedz
@mirko_anonim:

Domy przede wszystkim nie są dla singli. Przeciętny facet to nie ogarnia sprzątania małego mieszkania.

Domy to uwiązanie do samochodu. No rzadko jaki jest w mieście i dobrze skomunikowany. A wielki pan mieszkający w DOMU nie postoi 15 minut czekając na autobus po 15 minutowym spacerze na przystanek.

Niemal każdy stary dom i większość nowych projektów to nic ciekawego, raczej odpowiedniki mieszkań z płyty i masowej nowej deweloperki. Ciasnawe,
  • Odpowiedz
@mirko_anonim licząc różnice ceny między domem a mieszkaniem w centrum, pewnie pochłonął ją dojazdy, i koszty samochodu. U nas nie ma tradycji zmieniania adresu jak się zmienia rozdział życia typu pojawiają się albo wyprowadzaja dzieci. A każdy wiek lubi inne udogodnienia.
  • Odpowiedz