Wpis z mikrobloga

✨️ Dlaczego kult posiadania mieszkania w Polsce jest przestarzały?
Czy tylko ja nie rozumiem kultu posiadania własnego mieszkania w dzisiejszych czasach? Głównie chodzi mi o nieproporcjonalny wkład finansowy do możliwości ale też ogólnie trend w Polsce to posiadania #mieszkanie na własność dla idei samego posiadania. No bo tak patrząc, jesteś sobie takim 25-30 letnim typem i stajesz się niewolnikiem na 35 lat za klitkę, gdzie przez 35 lat oddajesz pół pensji. Biorąc to pod uwagę:
- skąd mam wiedzieć gdzie będę pracował za rok? w której części miasta? a może w innym mieście lub kraju? Z drugiej strony ktoś zakredytowany pod korek może szybko stać się niewolnikiem pracodawcy bo musi mieć na ratę a co jak zwolnią albo przestanie robić darmowe nadgodziny?
- sama świadomość tego, że do końca życia muszę oddawać tyle kasy i wszystkiego dookoła sobie odmawiać ale przynajmniej przed śmiercią będę mógł powiedzieć że to moje
- załóżmy że spłace mieszkanie po 35 latach i co dalej z tym mieszkaniem? Większość z nas nie chce dzieci, więc tyle wyrzeczeń i hajsu po to żeby przeszło na miasto albo jakiegoś polityka?

#wynajem powinien być generalnie tani dla ludzi i chyba organizowany przez państwo żeby nie było januszerki. W dodatku to bardziej ekologiczna i prospołeczna opcja bo nie da się w nieskończoność budować mieszkań, no chyba że chcemy Hong Kong. Jak ktoś chce mieć własne mieszkanie czy dom to prosze bardzo, opcja dla bogatszych i pod miastem - stać na dojazd + rozładuje to natężenie ruchu.

#nieruchomosci #dom #kredythipoteczny #mieszkaniedeweloperskie #patodeweloperka #polska #antykapitalizm

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

👉 Z Twoją pomocą możemy działać dalej! Wspomóż projekt

mirko_anonim - ✨️ Dlaczego kult posiadania mieszkania w Polsce jest przestarzały? Ⓘ
C...

źródło: comment_1620938534vamrxemWC2EL9hF8kKaVvH

Pobierz
  • 25
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

jesteś sobie takim 25-30 letnim typem i stajesz się niewolnikiem na 35 lat za klitkę, gdzie przez 35 lat oddajesz pół pensji.

@mirko_anonim: dalej mi sie nie chce czytać.

Lepiej spłacać własną klitkę, która za 30 lat będzie dalej warta tyle samo, albo więcej, czy lepiej spłacać komuś klitkę za 4k, której za 30 lat nie będziesz
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: ciekawi mnie czy ktoś naprawdę tak myśli, czy jednak takie posty maja inny cel ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Kredytobiorca po 30 latach nie bedzie już uwiązany kredytem i zostanie z aktywem, a ten co wolał wynajmować dalej musi płacić czyns…
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Z tym że wynajem w Polsce jest znacznie droższy niż na zachodzie i często zbliżony do wysokości raty. Dodatkowo ludzie przyzwyczajają się do miejsca w którym żyją i często zostają w miejscu w którym spędzili młodość co sprawia że migracje po 30 do nowych miast są rzadkością. Dlatego też kredyt często jest lepszą opcją.
  • Odpowiedz
@todobryruch: znam z opowieści parę, która nie zarabia źle na polskie warunki, a zbierali na zakup mieszkania bez kredytu. Trochę to mimo wszystko było dziwne, bo to było z 5 lat temu, więc mogli kupić cos za 400 koła, pomieszkać kilka lat, sprzedać za 700 i dalej zbierać na wymarzone. A tak to zbierali na podwyżki jednocześnie wynajmując od kogoś.

Taki typ ludzi, głupi nie są na pewno, ale czy
  • Odpowiedz
@swiadomy_anakolut: Wyobrażasz sobie sytuację, w której dwójka osób koło 30 kupuje mieszkania, po czym się poznaja i zamieszkując w jednym drugie wynajmują? To właśnie moja historia. Historia jak starsznie mnie zakup mieszkania uwiązał xD
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Odpowiem ci z własnej perspektywy

- skąd mam wiedzieć gdzie będę pracował za rok? w której części miasta? a może w innym mieście lub kraju? Z drugiej strony ktoś zakredytowany pod korek może szybko stać się niewolnikiem pracodawcy bo musi mieć na ratę a co jak zwolnią albo przestanie robić darmowe nadgodziny?

Generalnie w pewnym wieku ludzie lubią stabilizację, lubię swoją pracę, lubię miasto w którym żyje, lubię Polskę, nie
  • Odpowiedz
przez 35 lat oddajesz pół pensji

@mirko_anonim: Podstawowy błąd myślenia. Te pół pensji może oddaje się na początku, ale w większości przypadków z czasem zarobki rosną, więc ta sama rata stanowi coraz mniejszy % miesięcznego budżetu.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: ten „modny zachód” ma większy odsetek wynajmu nie dlatego że ludzie tam tak wolą, tylko dlatego że jeszcze bardziej ich nie stać na kupno xd nawet tego nie rozważają. W takiej Szwajcarii to nawet jakbyś miał kasę to kupno mieszkania byłoby trudne. W Polsce wbrew pozorom nie jest tak źle, dopiero za 50 lat większość ludzi będzie wynajmować w miastach TOP7
  • Odpowiedz
Z drugiej strony ktoś zakredytowany pod korek może szybko stać się niewolnikiem pracodawcy bo musi mieć na ratę a co jak zwolnią albo przestanie robić darmowe nadgodziny?

@mirko_anonim: A jak ktos wynajmuje to nie musi miec na czynsz?
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: takie podejście ma niewielki % ludzi. Większość mieszka w tym samym miejscu przez lata.

My mogliśmy mieszkanie kupić już dawno, podobnie z samochodem. Oba wynajmujemy i jesteśmy mega zadowoleni. Rozważamy też rezygnację z samochodu zupełnie - wynajmujemy od roku i nie zwiększyło to jakoś jakości naszego życia. Mieszkaliśmy dzięki tej elastyczności w dużej części krajów Europy i w ponad połowie miast wojewódzkich i innych pomniejszych w PL, kiedy większość
  • Odpowiedz