✨️ Czy warto wziąć kredyt na samochód?Ⓘ Mirasy potrzebuje porady, dyskusji, bo zastanawiam się czy w to iść. Chciałbym wziąć auto w kredyt, auto za około 50-60k PLN. Auto z rocznika około 2019-2020, a może i 2022 jak sie uda.
Zarabiam obecnie 6 tysięcy na rękę. Do tego dochodzi 800 plus, do tego zarobki żony 5k na rękę. Kredyt na dom - 2400pln miesięcznie, to płacę ja. Natomiast prąd, wodę i internet z telewizją opłaca żona. Paliwo ja wydaje około 400zł miesięcznie, ale jeżdżę starym gratem w dieslu, żona 250zł (bo ma w gazie Dustera 2015r). Docelowo nowe auto wzięłaby żona, a auto którym ona jeździ przejmę ja.
Dotychczas brałem sobie czasem coś w raty - np. telewizor, konsolę, wszystko oczywiście spłacane w terminach. Brałem np. na 6 rat żeby szybko spłacić np. ratami po 600zł miesięcznie i nie było żadnego problemu.
Rozważam kredyt na auto na 5 lat z ratą około 1000zł miesięcznie. Wydaje mi się, że bez problemu ogarnę, ale chciałbym poznać opinie innych osób które brały auto w kredyt - czy żałujecie, czy była to dobra decyzja? Wiadomo, przy takim okresie to w aucie coś trzeba będzie pogrzebać, poinwestować. Dotychczas miałem zawsze jeden samochód maks 2-3 lata, bo bałem się trzymać dłużej by nic sie nie zepsuło xd
Ale przy takim świeżym aucie chyba te 5 lat pojeżdżę co? Liczę się z utratą wartości, ale nawet jak za te 5 lat będzie warty około 30k to będzie spoko. Proszę o opinie osób które brały auto w kredyt, czy nie żałujecie? #motoryzacja #finanse #kredyt #samochody #wykop30plus #pytaniedoeksperta #budzetdomowy
Kredyt na samochód w dokładnie takiej formie jak nazwana to nie. Tylko gotówkowy. Przy kredycie na samochód dochodzi umowa przewłaszczenia i bank trzyma na nim łapę do czasu spłaty.
@mirko_anonim: mnie tylko zastanawia czemu wliczasz 800+ w dochód, skoro to miało w całości iść na potrzeby bombelka typu zajęcia dodatkowe, pieluszki albo oszczędności na jego przyszlość.
@kasiknocheinmal: Żebyś się mogła zesrać (ʘ‿ʘ) @mirko_anonim: Odpowiedz sobie, czy będzie Cię bolało, że po tych 6 latach będziesz dalej płacił 1000 zł za auto warte nie 60k, ale np. 30k. Zastanów się też, czy stać Cię na utrzymanie nowszego auta (3000 zł za OC + AC zamiast pewnie 500 zł, które teraz płacisz, a gdzie serwisy i naprawy - w nowszych autach bywają
@mirko_anonim: wejdź sobie na stronę ZUSu i zobacz swoją prognozowaną emeryturę w wieku 65 czy nawet 70 lat. Zobacz jak ceny zmieniły się tylko przez ostatnie 5 lat i zastanów się ile towarów będziesz mógł kupić jako emeryt. Jeśli to Cię nie przeraża, to kupuj sobie na kredyt zabawkę, jeśli nie- zakładaną kwotę miesięcznie wrzucaj w jakiś pewną, wysokooprocentowaną inwestycję typu obligacje skarbowe czy
Mirasy potrzebuje porady, dyskusji, bo zastanawiam się czy w to iść.
Chciałbym wziąć auto w kredyt, auto za około 50-60k PLN. Auto z rocznika około 2019-2020, a może i 2022 jak sie uda.
Zarabiam obecnie 6 tysięcy na rękę. Do tego dochodzi 800 plus, do tego zarobki żony 5k na rękę.
Kredyt na dom - 2400pln miesięcznie, to płacę ja. Natomiast prąd, wodę i internet z telewizją opłaca żona. Paliwo ja wydaje około 400zł miesięcznie, ale jeżdżę starym gratem w dieslu, żona 250zł (bo ma w gazie Dustera 2015r). Docelowo nowe auto wzięłaby żona, a auto którym ona jeździ przejmę ja.
Dotychczas brałem sobie czasem coś w raty - np. telewizor, konsolę, wszystko oczywiście spłacane w terminach. Brałem np. na 6 rat żeby szybko spłacić np. ratami po 600zł miesięcznie i nie było żadnego problemu.
Rozważam kredyt na auto na 5 lat z ratą około 1000zł miesięcznie. Wydaje mi się, że bez problemu ogarnę, ale chciałbym poznać opinie innych osób które brały auto w kredyt - czy żałujecie, czy była to dobra decyzja? Wiadomo, przy takim okresie to w aucie coś trzeba będzie pogrzebać, poinwestować. Dotychczas miałem zawsze jeden samochód maks 2-3 lata, bo bałem się trzymać dłużej by nic sie nie zepsuło xd
Ale przy takim świeżym aucie chyba te 5 lat pojeżdżę co? Liczę się z utratą wartości, ale nawet jak za te 5 lat będzie warty około 30k to będzie spoko.
Proszę o opinie osób które brały auto w kredyt, czy nie żałujecie?
#motoryzacja #finanse #kredyt #samochody #wykop30plus #pytaniedoeksperta #budzetdomowy
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta
👉 Z Twoją pomocą możemy działać dalej! Wspomóż projekt
Kredyt na samochód w dokładnie takiej formie jak nazwana to nie. Tylko gotówkowy. Przy kredycie na samochód dochodzi umowa przewłaszczenia i bank trzyma na nim łapę do czasu spłaty.
Wokół dziecka kręci się całe nasze życie, praktycznie wszystko co mamy robimy z myślą o nim więc o jego przyszłość się nie martw.
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: mkarweta
@mirko_anonim: Odpowiedz sobie, czy będzie Cię bolało, że po tych 6 latach będziesz dalej płacił 1000 zł za auto warte nie 60k, ale np. 30k. Zastanów się też, czy stać Cię na utrzymanie nowszego auta (3000 zł za OC + AC zamiast pewnie 500 zł, które teraz płacisz, a gdzie serwisy i naprawy - w nowszych autach bywają
@mirko_anonim: wejdź sobie na stronę ZUSu i zobacz swoją prognozowaną emeryturę w wieku 65 czy nawet 70 lat. Zobacz jak ceny zmieniły się tylko przez ostatnie 5 lat i zastanów się ile towarów będziesz mógł kupić jako emeryt. Jeśli to Cię nie przeraża, to kupuj sobie na kredyt zabawkę, jeśli nie- zakładaną kwotę miesięcznie wrzucaj w jakiś pewną, wysokooprocentowaną inwestycję typu obligacje skarbowe czy