Aktywne Wpisy

DywanTv +2
Miałem pierwszą w życiu stłuczkę, samochód Ford Mondeo mk4 z 2010, czyli dość leciwy, wina sprawcy w 100% Ubezpieczyciel zaproponował mi szkodę całkowitą z OC sprawcy, nieco ponad 12k. Mechanik, który mi to ogarniał mówi, że nie opłaca się tego naprawiać za tę cenę i będę musiał dopłacić xD Auto normalnie jeździ, jedyne uszkodzenie to zderzak, klapa bagażnika wgnieciona i lampa lekko pęknięta.
Najlepiej więc chyba wziąć odszkodowania, samochód i naprawić go we
Najlepiej więc chyba wziąć odszkodowania, samochód i naprawić go we
źródło: mondeo1
Pobierz
PorzeczkowySok +36
dorosłego jerzyka wczoraj znalazłem
leżał na brzuszku z rozwiniętymi skrzydłami, oddychał i oczka otwarte, ale się nie ruszał, nawet jak podszedłem
sporo kotów i psów w okolicy, więc poszedł w pudełko i bezpieczne miejsce, w necie znalazłem, że straż miejska zabiera dzikie zwierzęta do weta
jerzyk jeszcze ma takie szczęście, że jest pod ochroną ścisłą
zadzwoniłem, chociaż nie cierpię dzwonić, pan był miły, przyjechał patrol, jak niosłem pudełko, to ptaszek nawet się
leżał na brzuszku z rozwiniętymi skrzydłami, oddychał i oczka otwarte, ale się nie ruszał, nawet jak podszedłem
sporo kotów i psów w okolicy, więc poszedł w pudełko i bezpieczne miejsce, w necie znalazłem, że straż miejska zabiera dzikie zwierzęta do weta
jerzyk jeszcze ma takie szczęście, że jest pod ochroną ścisłą
zadzwoniłem, chociaż nie cierpię dzwonić, pan był miły, przyjechał patrol, jak niosłem pudełko, to ptaszek nawet się
źródło: IMG_20260720_172451698
Pobierz

#programowanie #programista15k #pracait
Jestem programistą-pasjonatem, pierwsze linijki kodu pisałem w wieku 11 lat. Komercyjnie prawie 10 lat: start od gier w Unity i aplikacji Android/iOS, później głównie Java (bankowość, e-commerce, medycyna) + React Native/React/Angular.
Na początku często zmieniałem firmy dla rozwoju i lepszej kasy. Dużo czytałem o architekturze, wchodziłem w DDD, eksperymentowałem; nie raz ciągnąłem projekty do przodu i podbijałem morale zespołu.
Od 5 lat siedzę w jednej polskiej firmie. B2B ~28k netto, przez rok dorabiałem równolegle u innego klienta ( ͡° ͜ʖ ͡°). Pozycja ugruntowana: kluczowe projekty, dobra znajomość domeny, pełen luz. Minusem jest to, że co jakiś czas straszą kontraktorów przez to nie czuję 100% stabilności.
Pracy realnie mam na 1–2h dziennie, więc ostatnie 2 lata wypełniałem własnymi projektami. Nauczyłem się Next.js, postawiłem SaaS, mam 1 klienta, ale chyba trafiłem w słabą niszę, bo akwizycja stoi (jeszcze próbuję coś ugrać). W międzyczasie wjechało SEO i kilka stron dla firm (Next.js), które dobiły do top1 w Google. Po drodze nauczyłem się sporo o budowie biznesu online: rozmowy z użytkownikami, walidacja, marketing, sprzedaż.
I utknąłem. Rynek „stronek” jest średni (większość i tak chce WordPressa). W SaaSa wierzę umiarkowanie; nowy SaaS = ryzyko zmarnowanego czasu. Myślę o powrocie do stricte rozwoju zawodowego, może fintech/ekonomia + programowanie.
Widzę też narrację „Java + Spring to teraz słabo i nie ma pracy”, ale moi znajomi javowcy bez frontu spokojnie znajdują 20–25k netto B2B.
Cel: dobić do ~40k netto na B2B. Pytania:
Czy to realne u zagranicznego klienta?
Lepiej ładować czas w technikalia (bazy, ops, chmura), czy w konkretną domenę typu fintech, gdzie są większe budżety?
A może postawić na nowy język?
Motywacji do nauki i zwiększania zarobków mam dużo, tylko nie wiem, czy iść w twardszy rozwój techniczno-zawodowy, czy dalej cisnąć ścieżkę biznesową (wiadomo -> może nie pyknąć, ale może też wpaść produkt z 100k/mies.).
Chcę dalej rosnąć finansowo i zawodowo, z możliwie stabilnym przychodem.
PS. Przebranżowienie na medycynę odpada xD
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta
❤️ Projekt mirko.pro działa dzięki wsparciu użytkowników. Wspomóż projekt
@mirko_anonim: Tak, realne nawet w polsce, 40k na rękę.
@mirko_anonim: tak, nawet więcej tylko pierw 6 lat studiów lekarskich.
@chaddeveloper: oraz rok stażu i 6 lat rezydentury
@mirko_anonim: ja już nie wiem czy to są jakieś baity? Wy pod kamieniem śpicie? Zarabiasz 30k na b2b a nie potrafisz wyczytać w necie, że PIP dostał uprawnienia by w 2026 zamieniać B2B na UoP i kazac płacić zaległe podatki kilka lat wstecz?
Przy tych 30k netto b2b to lepiej uważaj, bo będziesz musiał kilkaset tysięcy
jakiś produkt w tych domenach ma duży potencjał, zarówno na biznes własny jak i na pracę jako mega spec gdzieś w dobrej zagranicznej firmie
@Dietetyq: Bo tam trzeba mieć szczęście lub hajs na marketing 10x większy niż w innych domenach.
@mirko_anonim
Sugerowałbym coś niskopoziomowego albo rust. Ewentualnie stworzenie wysokowydajnego języka którym będą posługiwać się agenty AI.
@KwasowyProktolog10kJava: tak półprzewodniki niech w domu produkuje - stworzenie jakiegoś toola pod AI / krypto użytecznego jako side project wielkie no no no - ale "niskopoziomowy nowy język" na pewno bardzo prosty do monetyzacji jeszcze w rust xd
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Dipolarny