Wpis z mikrobloga

✨️ Jak radzić sobie z trudnościami w poszukiwaniu pracy w IT?
#programowanie #programista15k
jest źle. 6 miesięcy szukam roboty. pracowałem w środowisku devops i po 3 miesiącach pomyślałem, że trzeba zmniejszyć oczekiwania wiec szukam też na zwykłego admina linuxowego. masa rozesłanych CV, parę rozmów było, ale "no znaleźliśmy lepszego kandydata". nawet jak rozmowy były mega przyjemne i wydawało mi się że pasuję bardzo dobrze.
"znasz Azure? no niestety ale my szukamy kogoś z AWS". "znasz grafane? no niestety u nas zabbix" itd. . wymagania to długie listy i trzeba się wpasowywać. zauważyłem, że w CV trzeba wpisywać wszystko. niby gita każdy zna, podstawa pracy, ale nie miałem tego wpisanego na początku.
4 lata temu wysłałem JEDNO CV od niechcenia i było "tak proszę Pana. za 2 tygodnie wpada Pan w 3 miesięczny okres wypowiedzenia? no to 2 rozmowy w 2 dni, decyzja w 1 dzień. wiemy że ma Pan daleko do biura (300km). może Pan wpadać raz na 2 miesiące? oczywiście benzyna, parking strzeżony całodobowy, hotel, kolacja w cenie. czasami trzeba polecieć do biura za granicą, przepraszamy, LOTem albo Lufą bezpośrednio ogarniemy, plus prywatny odbiór taxówką". teraz "noo po wdrożeniu 1 dzień zdalnie w tygodniu. parking mamy w przebudowie więc miejsca parkingowe tylko dla zarządu."
już hajs o 1/4 przeboleję, ale chciałbym już popracować. poduszka jest, robię kursy. robi się nerwowo.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

❤️ Projekt mirko.pro działa dzięki wsparciu użytkowników. Wspomóż projekt

• 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: ale zobacz jakie naiwne jest takie myślenie kontynuacyjne na zasadzie - jeśli zarabiam X to już NIGDY przez 50 lat kariery nie będę zarabiał mniej

a życie to sinusoida, szukaj nowej nisz albo zmniejsz swój pułap wydatków o ile to możliwe
  • Odpowiedz