✨️ Wybór zawodu w kontekście emigracjiⒾ Witam wszystkich serdecznie,
moje pytanie prowadzę na poważne tory.
Chodzę do III klasy liceum ogólnokształcącej szkoły publicznej.
Chcę pójść do szkoły zawodowej, która w moim mieście organizuje bezpłatną naukę zawodu.
Nie wiem jaki kierunek wybrać, ani co może być stabilniejsze, a także elastyczne i na dłuższą chwilę w zawodzie.
Poza tym nie orientuję się, co zmienia się na rynku.
Mam bardzo istotne chęci do pracy fizycznej, zwłaszcza w budownictwie, rolnictwie oraz opiece nad starszymi ludźmi.
Osobiście naprawdę nie znoszę ludzi oraz za żadne skarby nie chcę mieszkać w Polsce.
EDIT: Jak wyglądają praktyki, na kogo mogę się natknąć, czy mogą być dla mnie wyrozumiali? Jeszcze praca w handlówce, gdyż są sklepy. Jest to w dobrze prosperującym mieście powiatowym. Zależy mi na wyciąganiu pieniędzy, spokojnej pracy i dobrych kontaktach z klientami.
@mirko_anonim: Pod emigrację to masz kilka ścieżek:
1) Twarde uprawnienia uznawane w całej UE tak samo - prawo jazdy C+E/D. Robota wszędzie i od strzała za lokalne stawki. Zaletą tira jest brak kontaktu z ludźmi o którym piszesz. 2) Umiejętności bez uprawnień, ale bardzo pożądane - wszelka budowlanka lub mechanika pojazdowa. 3) Dyskusyjne są polskie uprawnienia przy celowaniu w rynek zagraniczny - wszelkie koparki, SEPy, uprawnienia na kombajn czy inne
Nie wiem jaki kierunek wybrać, ani co może być stabilniejsze, a także elastyczne i na dłuższą chwilę w zawodzie.
@mirko_anonim: zacząłbym od tego co lubisz robić. Wybór zawodu na poprzez kryteria "gdzie więcej płacą", "jak łatwiej wyemigrować" to bardzo ryzykowna ścieżka. Raz że po kilku latach w pracy w zawodzie którego nie znosisz (ale dobrze płaci) to wypalenie/depresja, dwa to rynek się zmienia. Nikt Ci nie powie co może
Witam wszystkich serdecznie,
moje pytanie prowadzę na poważne tory.
Chodzę do III klasy liceum ogólnokształcącej szkoły publicznej.
Chcę pójść do szkoły zawodowej, która w moim mieście organizuje bezpłatną naukę zawodu.
Poza tym nie orientuję się, co zmienia się na rynku.
Mam bardzo istotne chęci do pracy fizycznej, zwłaszcza w budownictwie, rolnictwie oraz opiece nad starszymi ludźmi.
Osobiście naprawdę nie znoszę ludzi oraz za żadne skarby nie chcę mieszkać w Polsce.
EDIT: Jak wyglądają praktyki, na kogo mogę się natknąć, czy mogą być dla mnie wyrozumiali? Jeszcze praca w handlówce, gdyż są sklepy. Jest to w dobrze prosperującym mieście powiatowym. Zależy mi na wyciąganiu pieniędzy, spokojnej pracy i dobrych kontaktach z klientami.
Pozdrawiam internautów oraz tagi: #gospodarka #emigracja #emigracjazarobkowa #szkola #praca #robpill #kolchoz #pytaniedlaeksperta #pytanie
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Dipolarny
🫶 Twoje wsparcie = dalszy rozwój projektu. Wspomóż projekt
1) Twarde uprawnienia uznawane w całej UE tak samo - prawo jazdy C+E/D. Robota wszędzie i od strzała za lokalne stawki. Zaletą tira jest brak kontaktu z ludźmi o którym piszesz.
2) Umiejętności bez uprawnień, ale bardzo pożądane - wszelka budowlanka lub mechanika pojazdowa.
3) Dyskusyjne są polskie uprawnienia przy celowaniu w rynek zagraniczny - wszelkie koparki, SEPy, uprawnienia na kombajn czy inne
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Zaakceptował: mkarweta
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
mam 16.5 roku, zastanawiam się nad tym, co robić ogólnie
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
@mirko_anonim: zacząłbym od tego co lubisz robić. Wybór zawodu na poprzez kryteria "gdzie więcej płacą", "jak łatwiej wyemigrować" to bardzo ryzykowna ścieżka. Raz że po kilku latach w pracy w zawodzie którego nie znosisz (ale dobrze płaci) to wypalenie/depresja, dwa to rynek się zmienia. Nikt Ci nie powie co może