Wpis z mikrobloga

✨️ Dlaczego firma powtórnie rekrutuje kandydatów?
Czy ktoś mi wytłumaczy o co tu chodzi?

W grudniu aplikowałem do jednej z firm. W połowie miesiąca miałem pierwszą rozmowę, kilka dni przed świętami drugą. Obie poszły bardzo dobrze ale zapowiedzieli że odezwą się dopiero w tygodniu po 12.01 przez sporo rozmów, święta i poprzedłużane urlopy.
Spoko, i tak się cieszyłem że tak daleko zaszedłem bo kandydatów wg linkedin było ponad 100.

Mija czas, ja z nadzieją czekam na jakiś telefon (mieli się odezwać niezależnie od decyzji) a dzisiaj doznaje szoku - ogłoszenie dodane ponownie, znowu ponad 100 aplikacji w jeden dzien....

Lekko się załamałem bo pracy potrzebuje a nie mam pojęcia o co tu chodzi. Jaki jest cel takiego działania? Mieli ogrom CV i rozmów po pierwszej rekrutacji to po co robić to wszystko ponownie? Nie znaleźli nikogo i próbują znowu nie dając znać czy budują sobie jakąs bazę?

#pytanie #pracbaza #praca #pracawit #pracait #programista15k

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

💚 Dzięki Twojej dotacji możemy utrzymać projekt i wprowadzać nowe funkcje! Wspomóż projekt

mirko_anonim - ✨️ Dlaczego firma powtórnie rekrutuje kandydatów? Ⓘ
Czy ktoś mi wytłum...

źródło: Screenshot-2026-01-13-at-17-15-26

Pobierz
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

ghost offer, zbieraja info o kandydatach. A HRówy przeprowadzaja fake rozmowy

@wypok_wypok: jaki jest tego cel? Robią sobie bazę w excellu i jak szukają dewelopera to szukają w swoim pliku zamiast dać ofertę i po godzinie mieć 50 cv?
  • Odpowiedz
dzisiaj doznaje szoku - ogłoszenie dodane ponownie

@mirko_anonim: Ja z kolei zawsze mam szok jak słyszę, że ktoś miał szok z tego powodu xD przecież firmy rekrutują ciągle, nieustannie. A nawet jak kogoś znajdą, to ogłoszenie może wisieć dalej, bo już za nie zapłacili. A może mają automatyczne re-otwieranie ogłoszenia. To nie wpływa w ŻADEN sposób na Ciebie bezpośrednio. Jak się nie odezwali to znaczy że albo nie są zainteresowani
  • Odpowiedz
@slgdfhsdhjfbs: za tanie są te ogłoszenia. nie warte czasu i pieniędzy na ich ściąganie kiedy przestaną być aktualne, albo w ogóle mogą być od początku fejkowe. jakby dojechali prywaciarzy mocniej cenami za ogłoszenia to może by zaczęły odzwierciedlać rzeczywistość
  • Odpowiedz
jaki jest tego cel? Robią sobie bazę w excellu i jak szukają dewelopera to szukają w swoim pliku zamiast dać ofertę i po godzinie mieć 50 cv?

@ATAT-2:
Dają ogłoszenie, 100 kandydatów, z tego 10 rozmów i 5 sensownych za kwotę X brutto miesięcznie.

Dają kolejne ogłoszenie, znowu stu kandydatów, tym razem oferuję kwotę mniejszą niż X, np X
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
asertywny-analityk-12:

W grudniu aplikowałem do jednej z firm. W połowie miesiąca miałem pierwszą rozmowę, kilka dni przed świętami drugą. Obie poszły bardzo dobrze ale zapowiedzieli że odezwą się dopiero w tygodniu po 12.01 przez sporo rozmów, święta i poprzedłużane urlopy.

Widocznie szukają kogoś z wyższymi kompetencjami i mniejszymi oczekiwaniami finansowymi.
  • Odpowiedz