Wpis z mikrobloga

✨️ Trudności na rynku pracy IT w 2025 roku
Rynek pracy 2025. IT, senior, 38 lat.

- około 700 aplikacji w ciągu 12 miesięcy (~400 z LinkedIn, ~300 z RocketJobs),
- 2 oferty od headhunterów (zostałem zghostowany po wymianie kilku emali),
- aplikowałem w Polsce i EU,
- 71 rozmów kwalifikacyjnych (na jednej dotarłem do V etapu rekrutacyjnego -> prośba o referencje -> wysłałem -> zostałem zghostowany),
- aktywny Git, blog na Substacku pisany tylko po angielsku (170 obserwujących i aktywnych), zero przypałowych treści w social mediach (poza mediami profesjonalnymi jestem anonimowy),
- zero ofert.

Jestem zmęczony. Mam dość. Przestałem wierzyć we własne skille.

Zostawiam zrzuty ekranu jako dowód, bo na Wykopie - wiadomo - każdy senior znajdzie pracę w jeden dzień, a w IT nie ma załamania. Albo jest na odwrót "kryzys w IT to oczywista oczywistość". To tylko kamyczek do ogródka.

Październik i listopad to były najlepsze miesiące, miałem nawet po 2-3 rozmowy kwalifikacyjne dziennie.

PS. Mam bardzo brzydką mordę, więc nie musicie szukać przyczyny. Rynek pracy jest zrujnowany przez mental HRówek.

#programista15k #pracait

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

❤️ Projekt mirko.pro działa dzięki wsparciu użytkowników. Wspomóż projekt

mirko_anonim - ✨️ Trudności na rynku pracy IT w 2025 roku Ⓘ
Rynek pracy 2025. IT, sen...

źródło: screen

Pobierz
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Czekaj, no ale jak na tyle rozmów dotarłeś tylko do jednej do finału to może jednak skill issue. I żeby nie było, rynek jest średni, firmy potrafią ci s--------c proces rekrutacyjny, pomylić kandydatów itd. ale przy 71 rozmowach tylko jedna finałowa rozmowa brzmi jak pattern
  • Odpowiedz
@RapIArbuzy: wymagania na seniora obecnie moim zdaniem poszybowały w kosmos i teraz jak patrzę na oferty senior to bardziej tech lead. Może patrzą na niego, widzą że ma 38 lat, że ma umiejętności po prostu mido-seniorskie a powinien być już niewiadomo jakim tech leadem i over.

A nie każdy nadaje się i chce kierować zespołem, mentoringować innych i tak dalej.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 1
optymistyczny-wędrowiec-41: akurat z twarzą masz trochę racji. Zazwyczaj jest tak, że w pierwszej kolejności będzie brana pod uwagę osoba, która 1) wygląda przekonująco i 2) ma gadane, żeby mydlić oczy klientom, HRom (szczególnie w Software Houseach). Możesz znaleźć też odniesienia, że techniczni często biorą słabszych od siebie bo boją się utraty stanowiska. Może po prostu jesteś zbyt dobry ( ͡° ͜ʖ ͡°)

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
sukcesywna-nomadka-10: To teraz nam powiedz ile zarabiasz i ile zarobiłeś na hossie na IT, gdzie tak na prawdę to zwykła praca jak każda inna oraz co mają powiedzieć 40-letnie księgowe za <10k na miesiąc gdzie na ich miejsce jest kilkaset osób a jak to korpo to pół europy chętnych za mniejsze stawki.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: mkarweta
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @RapIArbuzy

przy 71 rozmowach tylko jedna finałowa rozmowa brzmi jak pattern

Miałem bardzo dużo rozmów na III, IV i V etapie. Uwypulkiłem tylko jeden przypadek, gdzie po V etapie zostałem
  • Odpowiedz
Składałem też oferty na mida, inne stanowiska, gdzie mam skilla i nic. W przypadku mida w feedbacku często mi potwarzano, że mam za wysokie kwalifikacje - mimo, że mówiłem na rozmowach, że wiem, że mogę mieć za wysokie kwalifikacje na to stanowisko, ALE I TAK JE CHCĘ, BO CHCĘ PRACOWAĆ.

@mirko_anonim: No to jest absurdalna pułapka xD Nie jesteś idealnym kandydatem na jakieś powiedzmy "najlepsze" stanowiska, masz za dobre cv/
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 1
fascynujący-nomada-71:

- około 700 aplikacji w ciągu 12 miesięcy (~400 z LinkedIn, ~300 z RocketJobs),

Senior wysyłający 700 aplikacji? Ja wysłałem 7, więcej ofert nie ma bo specjalizacja wąska ale i kandydatów tyle co nic. Od każdej miałem odpowiedź.
  • Odpowiedz
Odpowiedzialny za akceptację kolejnego bajta jest:

Zaakceptowałem tego bajta. Tylko głupi by nie zaakceptował.

Poza tym, trzeba było moderować samemu.
  • Odpowiedz