Wpis z mikrobloga

✨️ Jak zostać księdzem i uniknąć podatków?
Witam, mam taki problem.
Wchodzę grubo w drugi próg podatkowy. Zastanawiam się, czy nie zostać księdzem na chociaż 1/10 etatu (tam ze 3 msze miesięcznie odwalę). Jak można łatwo i szybko zostać księdzem? Podobno księża i Kościół są zwolnieni z podatków? Czy organistów lub kościelnych też się to tyczy?

#finanse #podatki #kosciol #religia #pracbaza

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

📒 Notatka moderatora: XDDDDDDDDDDDDDDD

💚 Dzięki Twojej dotacji możemy utrzymać projekt i wprowadzać nowe funkcje! Wspomóż projekt

• 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@jan_zwyklak: Nie ma to wpływu, podatku nie płacisz od przychodów z duszpasterstwa. Jeśli prowadzisz dajmy na to firmę stolarską nawet jako jdg (znałem takiego księdza XD) to normalnie bulisz od tego podatek jak każdy inny. Zresztą od tych z duszpasterstwa też powinni płacić ryczałt ( ͡° ͜ʖ ͡°), ale wiadomo jak to jest
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
subtelny-pionier-10:

Podobno księża i Kościół są zwolnieni z podatków?

@mirko_anonim: ale za "pracę" jako ksiądz. Jak dostaniesz hajs z innego źródła, to normalnie płacisz jak każdy. Musiałbyś to wciągnąć jako kościelny zarobek, ale wtedy kuria doliczy ci swój podatek i nie wiem czy to sie
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: totalnie nie opłacalny interes. Nie dość, że płacisz normalnie podatki to jeszcze przynajmniej 6 lat seminarium praktycznie wyłączone z życia. Podatków nie płacisz tylko od tego co zarobisz jako ksiądz za posługę no i w dodatku jesteś związany posłuszeństwem wobec swojego biskupa. Więc nic na tym nie ugrasz, stracisz lata życia, być może hajsy. Jak to nie twoja działka i nie robisz tego z powołania to tylko będziesz się
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: IKZE, ozen sie z baba co nie pracuje, albo zrob sobie 3 dzieci. Wtedy masz potezne znizki podatkowe.
Ewentualnie "fundacja rodzinna". Tez dobrze pomija podatki. Ale to nie jest tak, ze sobie zalozysz fundacje i nagle spadaja podatki z UoPU XD
  • Odpowiedz