Wpis z mikrobloga

✨️ Jak zrobić idealną pizzę w domowych warunkach?
#bojowkapiekarska #pizza
Mirasy, robiłem pizze domową z 60% hydratacją ale na dużej ilości drożdzy i dodatku cukru. Na zwykłej mące tortowej cyz tam poznańskiej. wychodziło całkiem w porządku. Pierwsza kulka wypiekana po paru h. pozostałę 3 leżakowały od razu w lodówce 1-3 dni max. Te wyleżakowane były najlepsze...
Postanowiłem pójść o krok dalej i zrobić ten sam przepis z mąką 00 licząc, że wyjdzie bardziej lekkie i puszczyste ciasto dzieki glutenowi.
Niestety tym razem zaczał wychodzić jakiś podpłomyk, twarde, ciasto nie wstawało, brzegi też nie. Czasami lekko zakalcowate. 2 krotnie próbowałem i 2 krotnie nie wyszło. w zasadzie 8 krotknie bo każde wyrobienie ciasta starczało na 4 placki.
Co zrobiłem źle? Używałem mąki 00 gustobello z biedry. Dlaczego nie wyszło nawet tak jak na zwykłej taniej mące ??

Czy z maki 00 nie da sie zrobic pizzy dopóki to nie dojrzewa wedle tych neapolitańskich przepisów?

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Dipolarny

❤️ Projekt mirko.pro działa dzięki wsparciu użytkowników. Wspomóż projekt

• 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: w piecyku z mniejszą temperaturą lepiej użyć dobrej mąki typu Caputo Zero albo Caputo Pizzeria albo Caputo Rosso i większej hydratacji 70-72% ta mąka z biedry nie jest jakaś rewelacyjna, ale możesz na niej spróbować zrobić ciasto 72% hydratacji, po godzinie wrzucić na noc do lodówki, wyjąć z lodówki i po 2-3 godzinach jak nabierze temeratury podzielić na kulki i jak podrosną po 2-3 godzinach to z kulek zrobić
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Kup caputo niebieską albo czerwoną i nawet hydracja 65% będzie dobra. Przepis na pizze jest prosty mąka, drożdże i sól, im bardziej się kombinuje tym gorzej wychodzi, na start rób jak w tym filmiku wyżej i na pewno ci lepsza wyjdzie tylko nie na mące z biedronki bo też to przerabiałem jak nie masz dobrego pieca 400+ stopni C, drożdży potrzeba minimalną ilość
  • Odpowiedz
@mirko_anonim za dużo drożdży + cukier+ mąka 00, drożdże rzuciły się na cukier, serio spróbuj zrobić według jakiegoś kalkulatora pizzy bez cukru ale jak pieczesz w piekarniku warto dodać oliwy
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: ta mąka 00 to często chyba jakieś dziadostwo mam wrażenie xD, wymieszaj zwykłą tortową 550 i trochę 00, dodaj cukier, troszkę drożdży, oliwę z oliwek, użyj semoliny pod spód i brzegów
  • Odpowiedz