Ostatnio migła mi kartka z jakiegoś podręcznika z podstawówki i z ciekawości przeczytałam i akurat było jakieś proste zadanie (podręcznik dla dzieci klasa 1-3) w którym trzeba było coś tam po grupować i były takie twierdzenia że np "masz prawo to czy tamto" "do tego i tamtego" ogólnie szacunek,tolerancja i te sprawy. I mi się przypomniało jak ja byłam w szkole to już w podstawówce wciskali nam jakieś lekcje gdzie "prali" nam mózgi w podobny sposób i podobnymi tematami, pamiętam doskonale jak wciskali tematy asertywności że mamy dbać o siebie itd. itp. etc. I teraz dotarło do mnie skąd między pokoleniami takie wyrwy w psychice, otóż za wszystko ponosi winę program nauczania. Dlaczego boomery tak się palą z czerwoności jak milenialsi przychodzą do pracy i nie dają się dymać? Bo tego ich nauczyli w szkole i mediach. Jak przychodzi do pracy Z to w ogóle jest zraka. A w mediach ciągle się podnosi dyskusje typu "oco chodzi" i nikt nawet nie spojrzy w stronę programów nauczania.
@Cozwykopem: tak tak bo za zmiany w podręcznikach odpowiadają 23 letni absolwenci pedagogiki a nie leśne dziadki trzymające łapę na MEN żeby regularnie wchodziły zmiany programu nauczania i trzeba było kupować kolejne podręczniki z pozmienianą kolejnością tematów xD
@totem_lesnych_ludzi: z tego co słyszałam to dokładnie tak jest, jak men zmienia podręcznik kto delikatnie zmieniają tematy, nawet jeśli odpowiadają nowym wytycznym men, bo men nie zaakceptuje zeszłorocznego podręcznika. A każdy coś "dodaje" zamiast odjąć, no bo jak to tak odejmować, każdy swoje chce dowalić.
#psychologia #zdrowie #milenialsi #pokoleniez #boomer #dzieci #praca #pracbaza #demografia
Ostatnio migła mi kartka z jakiegoś podręcznika z podstawówki i z ciekawości przeczytałam i akurat było jakieś proste zadanie (podręcznik dla dzieci klasa 1-3) w którym trzeba było coś tam po grupować i były takie twierdzenia że np "masz prawo to czy tamto" "do tego i tamtego" ogólnie szacunek,tolerancja i te sprawy.
I mi się przypomniało jak ja byłam w szkole to już w podstawówce wciskali nam jakieś lekcje gdzie "prali" nam mózgi w podobny sposób i podobnymi tematami, pamiętam doskonale jak wciskali tematy asertywności że mamy dbać o siebie itd. itp. etc.
I teraz dotarło do mnie skąd między pokoleniami takie wyrwy w psychice, otóż za wszystko ponosi winę program nauczania.
Dlaczego boomery tak się palą z czerwoności jak milenialsi przychodzą do pracy i nie dają się dymać? Bo tego ich nauczyli w szkole i mediach. Jak przychodzi do pracy Z to w ogóle jest zraka.
A w mediach ciągle się podnosi dyskusje typu "oco chodzi" i nikt nawet nie spojrzy w stronę programów nauczania.
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Dipolarny
💚 Dzięki Twojej dotacji możemy utrzymać projekt i wprowadzać nowe funkcje! Wspomóż projekt
A każdy coś "dodaje" zamiast odjąć, no bo jak to tak odejmować, każdy swoje chce dowalić.