Wpis z mikrobloga

✨️ Emerytury a Praca - Jakie Macie Zdanie?
Witajcie. Z anonima, bo liczę na szczerość wypowiedzi gdy ktoś się zdecyduje. Hektolitry pomyj wylewa się tutaj na uprzywilejowanych w kwestii emerytur. Gdybyście to Wy nie musieli już pracować w wieku tam powiedzmy 45. lat to co? Byłoby Wam przykro, że inni (starsi nawet 20 lat) muszą ebać 12 godzin w fabryce? Że możecie sobie wstać, o której chcecie i robić co chcecie, bo kaska leci? Czy byłoby Wam jakoś nieswojo z tego powodu? Choćby w małym stopniu.

#praca #emerytura #kiciochpyta

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

💚 Dzięki Twojej dotacji możemy utrzymać projekt i wprowadzać nowe funkcje! Wspomóż projekt

• 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: nie powinno być żadnych przywilejów emerytalnych dla żadnej z grup. Każdy świadomie wybiera swoją ścieżkę zawodową, w czym zawodowa tancerka jest lepsza od sprzedawczyni która 12 godzin haruje w sklepie albo górnik lepszy od pracownika budowlanki.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Nie dziwię się, że ktoś bierze to, co mu dają, ale nie oznacza to, że kierowanie się zasadą „jak mi dobrze to zmiana jest dobra, a jak mi źle to wtedy zmiana jest zła” jest ok. To trochę jak z tą całą ekologią - Ty niszczysz planetę, bo używasz foliowych worków i pajacuj z siateczkami czy papierowymi torbami, a bogol nie niszczy latając wszędzie swoim odrzutowcem. Teraz Ty masz
  • Odpowiedz
@Yenn_z-Wyspy7Slonc: Rozumiem tę logikę że każdy sam wybiera swoją ścieżkę zawodową, ale nie do końca się zgadzam. Co do tancerki i sprzedawczyni, tutaj faktycznie ciężko argumentować za różnym wiekiem emerytalnym. Natomiast porównanie górnika do pracownika budowlanego to już inna sprawa. Sam pracowałem pod ziemią przy wydobyciu i później przez jakiś czas na budowach, przy kopaniu pod fundamenty i przy wykończeniówce. I mogę powiedzieć z własnego doświadczenia, że to nijak się
  • Odpowiedz
Gdybyście to Wy nie musieli już pracować w wieku tam powiedzmy 45. lat to co?

@mirko_anonim: hey, ja zasadniczo nie musze bo mam zapewniona emeryture (okolo 4k netto) a nie mam jeszcze 40 lat ( ͡º ͜ʖ͡º)

I nie, nie jestem uprzywilijowany. Po prostu podjalem taka decyzje ze ide do takiej pracy, spakowalem
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: byłoby mi wstyd się przyznać, że jestem już na emeryturze, bo uważam,że to niesprawiedliwe. Ale przy tym byłoby miło,że mogę mieć kasę za free. To,że inni muszą robić to nie byłoby mile, bo co w tym miłego,że innym jest gorzej.
  • Odpowiedz