Wpis z mikrobloga

✨️ Zainteresowanie psychoterapią: Droga od korpo do psychologa
Interesuje sie #psychologia i #psychoterapia. Czytam duzo ksiazek, podcastow. Myslalem zeby zrezygnowac z korpo i isc w kierunku psychoterapeuta, zwlaszcza ze mysle ze mam do tego bardzo dobre predyspozycje - duza empatycznosc, potrzebe zrozumienia czlowieka, sam borykalem sie tez z wieloma problemami wiec potrafie zrozumiec to z drugiej strony. Ponoc wlasnie najlepsi psychoterapeuci to tacy ktorzy przezyli ciezkie momenty.

... ale nie jestem po psychologii. Mam 33 lata i jestem menadzerem niskiego szczebla w #korposwiat, z ktorego chce uciec bo juz mam dosc pracy w tym srodowisku.

Z tego co googlalem i sprawdzalem z Claude/Copilotem, to zawod psychoterapeuty nie jest uregulowany, wystarczy szkola psychoterapii (4 lata z z praktykami + superwizje). Ja ukonczylem studia ekonomiczne i finanse i rachunkowosc, takze totalnie niezwiazane z psychologia.

Z drugiej strony boje sie ze ten zawod zostanie uregulowany bo cos czytalem o pracach legislacyjnych i boje sie ze jak zaczalbym szkole psychoterapii to zaraz okaze sie ze beda wymagane studia psychologiczne. Ale o tyle co ciekawi mnie psychologia, to robienie studiow z psychologii mija sie u mnie z celem, bo wolalbym zaczac szkole psychoterapeutyczna i jednoczesnie w wolnym czasie nadrabiac wszystko jak leci.

Co o tym sadzicie, czy ktos mial podobna rozkmine?
#studia

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Dipolarny

❤️ Projekt mirko.pro działa dzięki wsparciu użytkowników. Wspomóż projekt

• 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Pomysł spoko, zwłaszcza, że to zawód, w którym Twój wiek gra na Twoją korzyść, a takich wiele nie ma.
Ale jak napisałeś - będzie uregulowany (ustawa przeszła, zresztą bardzo slusznie), więc bez studiów z psychologii lub medycyny (specjalizacja psychiatria) nie ładuj się w to bo przepalisz czas i środki.
  • Odpowiedz