Wpis z mikrobloga

✨️ Dlaczego ludzie wybierają Warszawę?
Co kieruje ludźmi przeprowadzając się do #warszawa? Pytam bez ironii bo nie wiem w czym Warszawa przewyższa życie w Krakowie lub Wrocławiu a osobiście to dla mnie obrzydliwe miasto pod kątem architektury i wschodniej mentalności z europejską dumą. Rozumiem, że jak ktoś chcę pracę w telewizji to ma sens lub topowe menedżerskei #korpo stanowiska, bo sporo tam założyło siedzibę bo stolica ale i tak pod względem rynku pracy korpo to taki Kraków lepszy imo. Na jakiś ekstra restauracjach to się raczej zawiodłem, sklepy te same co w innym miastach. Wszystko cenowo drożej a tylko więcej ludzi i to często dziwnych ludzi. Pseudo przepych i potrzeba lansu.
Co tam jest do zaoferowania czego nie ma nigdzie indziej poza metrem? Znam kilka osób dorosłych już po studiach które przeprowadziły się z Krakowa do Warszawy ale nigdy nie odwrót.

#polska #mieszkanie #zycie #pieniadze #biznes #krakow #wroclaw #praca #pracbaza

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

🫶 Twoje wsparcie = dalszy rozwój projektu. Wspomóż projekt

mirko_anonim - ✨️ Dlaczego ludzie wybierają Warszawę? Ⓘ
Co kieruje ludźmi przeprowadz...

źródło: panorama-fot-mst-warszawa-4

Pobierz
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim:
Dlaczego ludzie wybierają duże miasta?
Co kieruje ludźmi przeprowadzając się do #warszawa lub #krakow? Pytam bez ironii bo nie wiem w czym Warszawa czy Kraków przewyższa życie w średnim mieście. Na jakiś ekstra restauracjach to się raczej zawiodłem, sklepy te same co w innym miastach. Wszystko cenowo drożej a tylko więcej ludzi i to często dziwnych ludzi. Pseudo przepych i potrzeba lansu.
  • Odpowiedz
✨️ Dlaczego ludzie wybierają Warszawę? Ⓘ

@mirko_anonim: ✨️ Dlaczego ludzie wybierają Warszawę? Ⓘ

Bo są tam najlepsze szkoły, z dużą ilością miejsc, a jak młody pójdzie na studia wyższe w danym mieście, to bardzo często już tam zostaje.
Drugi typ, to ludzie już z dużym początkowym kapitałem, którzy mają pomysł i chcą rozwijać firmę. Warszawa ze względu na kumulację kapitału w jednym miejscu, daje
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Największe możliwości jeśli chodzi o pracę na przykład. Pracuję w takiej branży od wielu lat, że oferty są tylko w Warszawie tak naprawdę - motoryzacja, ale nie motoryzacja typu handlowiec w salonie samochodym.

@paula_pila Co to znaczy wszystko drożej? Paliwo tyle samo co w mniejszym mieście, fryzjer też, pizza tak samo droga jak wszędzie indziej, warzywa czy owoce na bazarku to tańsze niż w mniejszym mieście.
  • Odpowiedz
Pytam bez ironii bo nie wiem w czym Warszawa czy Kraków przewyższa życie w średnim mieście.

@paula_pila: w Warszawie jest ponad sto tysięcy stanowisk, na których zarabia się powyżej 15k miesięcznie na ręke.
W mieście powiatowym jest średnio po 5 takich, na żadne nie masz szans jako człowiek z ulicy.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
optymistyczny-wędrowiec-31: @paula_pila @elo345 przecież tu nie chodzi o to że ktoś ze wsi czy powiatowego wybiera Warszawę tylko czemu ktoś z Wrocławia czy Krakowa miałby wybrać Warszawę lol. Analogicznie czemu ktoś mieszkający w małym mieście miałby wybrać Warszawę over Wrclw/Krk

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: mkarweta
  • Odpowiedz
tylko czemu ktoś z Wrocławia czy Krakowa miałby wybrać Warszawę lol.

@mirko_anonim: Z bardzo prostego powodu.
To w Warszawie główne siedziby ma większość dużych firm i instytucji, i jeżeli chcesz się dalej rozwijać w strukturze konkretnej firmy, to konieczna jest wyprowadzka do Warszawy.
Np: jesteś menadżerem filii X firmy w Wrocławiu, i dostajesz propozycje awansu, ale już w siedzibie głównej firmy, która jest w Warszawie --> takich przypadków jest od groma.
Zwyczajnie, to
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: większość warszawiaków to jakieś słoiki z Podlasia i Podlasia i P0dhala cały wschód i Polska B. Od zawsze cała kasa i wszystko idzie na Warszafkę, Kraków, Podlasie ewentualnie Lubelskie bo Kul, wiochy a resztę w dupie. Sama Warszafka nieestetyczna i takie wielkie korytko. Pojedzie se taki wieśniok ze wschodu i odbije mu w stolicy na dekiel.
Pamiętam jak z 15-20 lat temu ci wszyscy pisowcy dla nich to był
  • Odpowiedz
@Koronanona: Chociażby firmy leasingowe, siedziałem w tej branży dobre kilka lat - jak chcesz robić coś innego niż bycie handlowcem to zostaje przede wszystkim Warszawa. Tylko Alior Leasing ma Katowice tak naprawdę. Masz zrzut z PKO przykładowo. Już nie zawężałem do leasingu, bo coś pozmieniali na stronie, ale jak patrzyłem przykładowo 3 miesiące temu to leasing = Warszawa.
piwakk - @Koronanona: Chociażby firmy leasingowe, siedziałem w tej branży dobre kilka...

źródło: Przechwytywanie

Pobierz
  • Odpowiedz
@piwakk: Ok myślałem że chodzi Ci o pracę kreatywną lub inżynierską nad faktycznymi samochodami a nie o skorporatyzowany autohandel xd widzisz właśnie w tym jest sęk różnicy między Warszawą a Krakowem
  • Odpowiedz