Wpis z mikrobloga

✨️ Zjawiska, których nie rozumiemy
Wierzycie w zjawiska które nie do końca możemy obecnie wyjaśnić prawami fizyki? Nie chodzi mi o żadne magie tylko np. że takie rzeczy które robimy na co dzień mogą być już zapisane z góry (nie chodzi mi o kwestie religijne) albo pewne rzeczy dzieją się bez naszej ingerencji albo coś sprawiło że znaleźliśmy się w konkretnej sytuacji albo poznajemy konkretne osoby. Albo nie znamy osoby a czujemy dużą sympatie i vibe (i nie jest to ładna osoba żeby nie było efekty aureoli). Albo ktoś przeczuwa niebezpieczeństwo, ma sen proroczy albo jakieś deja vu i faktycznie coś się wydarza. Albo coś co powinno mieć miejsce to nagle wszystko układa się w innym kierunku.

Kiedyś często oglądałem astrofazę i jest tyle rzeczy we wrzechświecie których nie da się pojąć obecnie rozumem (poza teorią o symulacji) i wiecie, może jakieś cząsteczki wewnątrz nas poruszaja się w określonym kierunku bo coś się wydarzyło miliony lat od nas i z jakiegoś powodu zachowujemy się w pewien sposób i potem zwalamy to na los albo przeznaczenie. Może jakieś nasze zachowania czy zbieg przypadku wcale nie jest taki przypadkowy?

#fizyka #kosmos #przemyslenia #filozofia #nauka #kosmos #teoriespiskowe #astronomia #ufo

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Dipolarny

🫶 Twoje wsparcie = dalszy rozwój projektu. Wspomóż projekt

mirko_anonim - ✨️ Zjawiska, których nie rozumiemy Ⓘ
Wierzycie w zjawiska które nie do...

źródło: 3ea8b97b1d92e04f282e093a56bf4ece

Pobierz
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: op zakłada się dwa nurty indeterminizm i determinizm. Nieuchronność zdarzeń efektem stanów poprzednich i losowość zdarzeń w stanie rzeczywistym. Możemy mówić też o fatalizmie jako stanie przyszłym z góry określonym.

Mogę powiedzieć tylko z własnej perspektywy że bardziej wierze w determinizm jak element sprawczy naszej egzystencji. My nasze działanie nasze postawy kreują rzeczywistość taka jaką jest w obrębie naszego życia. Wszystko poza tym jest efektem innych determinizmów w ujęciu
  • Odpowiedz
Wierzycie w zjawiska które nie do końca możemy obecnie wyjaśnić prawami fizyki?

@mirko_anonim:
Jedyne, w co wierzę bezsprzecznie, to w to, że istnieję w czasie gdy myślę/odczuwam/skupiam uwagę.
IMO:
Całą resztę można sfałszować, i dla mnie głupotą jest wierzyć w całą resztę, że jest niezaprzeczalnie realna
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: jesteśmy rzuceni na planszę i wszystko dzieje się losowo. Czasem po prostu dochodzi do sytuacji w których np. o przeżyciu lub śmierci decydują ułamki sekund i wtedy próbujemy to wytłumaczyć przeznaczeniem. Ewentualnie możemy tylko zmniejszać lub zwiększać prawdopodobieństwo wystąpienia danego zjawiska. Możesz coś mocno tryhardować i się w końcu wydarzy, ale jakbyś tego nie robił to by się nie miało prawa wydarzyć.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: super, mój temat. Akurat mam chwilę weny to mogę ją przelać w ten wpis. Całe życie idę przez królicza norę, mam pewne przemyślenia.

Nic nie jest losowe, świat dla mnie to nie jest zbiór losowych sytuacji, każdy w mniejszy lub większy sposób oddziałuje na przyszłe wydarzenia, świadomie lub nie.

Sądzę, że powstanie wszechświata jest takim wydarzeniem którego nie zrozumiemy. Słowo "powstanie" od razu narzuca linie czasowa, że był początek,
  • Odpowiedz