Wpis z mikrobloga

✨️ Niemcy czy Holandia? Wybór dla przegrywa
Jaki kraj lepszy dla przegrywa Niemcy czy Holandia? Mam już dość tej Polski, nic się tu nie dzieje, szaro i ponuro a jeszcze depresyjny kraj z postsowiecką mentalnością. Ludzie mówią że na #emigracja czują się obco, kurde ja we własnym kraju czuje się obco bo i tak z nikim na ulicy nie pogadasz. Na zachodzie jak byłem to losowo częściej udawało się z kimś pogadać niż miałem okazje przez całe życie w PL.

#niemcy #holandia #praca #zycie #samotnosc

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

👉 Z Twoją pomocą możemy działać dalej! Wspomóż projekt

• 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

chcesz zmienic kraj by ludzi na ulicy meczyc? zaden nie jest lepszy, kazdy ten kraj ma swoje minusy, jak tu ci zle to prawdopodobnie tam sie jeszcze bardziej nie odnajdziesz, nie zapominajac o ciezkim jezyku
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: do pogadania na ulicy to Holendrzy są otwarci, ale to trzeba znać język, bo bez tego na pewno będziesz się czuł bardziej obco niż w Polsce, bo dodatkowo wiele osób po prostu będzie Cię traktować jak człowieka drugiej kategorii. Plus kryzys mieszkaniowy sprawia, że mieszkania są drogie i ciężko w ogóle coś znaleźć, a na agencyjnych różnie można trafić (chociaż właśnie kolega na TIRach jeździ i przyjechał ze 2
  • Odpowiedz
Niemcy są większe i łatwiej o robotę, ale bywają sztywne. Holandia jest bardziej otwarta, ale droższa. Jak chcesz to ugryźć mądrzej, to sprawdź sobie porównywarkę na https://seeki.eu/pl/relocate. Można tam porównać miasta pod kątem budżetu i tego, jak się tam żyje, żebyś nie musiał zgadywać.
  • Odpowiedz