mirko_anonim
✨ Czy zakup auta za 200k to fanaberia? Ⓘ
#motoryzacja #finanse #gielda
Czy zakup auta za 175-200k, przy niskich zarobkach równych średniej krajowej, bez szans na znaczną poprawę, ale za to dużych oszczędnościach 1kk, to zbytnia fanaberia?

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Dipolarny

💚 Dzięki Twojej dotacji możemy utrzymać projekt i wprowadzać nowe funkcje! Wspomóż projekt
📢 Sprawdź nowe narzędzia na mirko.pro - Mirko Pobieracz oraz Mirko Ban

Tak jak wyżej

• Tak 56.4% (84)
  • Nie 22.1% (33)
  • Wybrałbym coś tańszego 16.1% (24)
  • Auto max za 1 pensję 5.4% (8)

149 głosów

0
  • Najlepsze
  • Wszystkie komentarze
Skipi1111
tego co nikt ci nie powie to tak samo jak do auta za 20 tys czy do auta za 200 tys wsiadziesz i znudzi sie tak samo szybko jak to tansze. Miche cieszysz tylko z początku a później to już jest takie mehh.. no w sumie fajne auto ale przydało by się coś nowego, innego, większego, szybszego, grubszego i chuje muje ciągle gonisz jak chomik w kołowrotku
7
PodniebnyMurzyn
Imo to zależy czy się interesujesz motoryzacją czy nie. Ja mam swoje prawie 2 lata i się zawsze cieszę, jak wsiadam :)
1
Nilians
Generalnie to tak. Zasada to jest maksymalnie 6 miesięcznych pensji netto.
5
nie_umiem_inwestowac
Kto napisał tą zasadę jeśli można zapytać? Xd

1kk oszczędności przy średniej krajowej? W pyte kasy, musiałoby mnie coś takiego, ale tylko po zabezpieczeniu tyłów, czyli mieszkania / domu oraz reszty pieniędzy w jakichś ETF-ach i obligacje, które rocznie dawałyby więcej kasy niż ta pensja.
3
dobrodziejstwo_inwentarza
Kto ustalił taką zasadę?
0
Skipi1111
ja ustaliłem
2
sidhellfire
W niektórych przypadkach jakiekolwiek auto na własność to fanaberia bez względu na majętność.
0
wujekwichura
wujekwichura
@mirko_anonim: za mało danych żeby odpowiedzieć. Dla mnie np fanaberia jest auto za 100k, ale rower za 30k to już spoko
0
v-tec
@mirko_anonim: trochę tak, 100% konsumpcja. Ale kupuj, ch.j wie co przyniesie przyszłość.
0
krulkartonu
200k na auto w dzisiejszych czasach to nie jest dużo. Kupisz za to wypasioną.....
... Skodę.
Korzystaj z życia, bo jest krótkie. Przestań dziadować i zacznij sprawiać sobie i bliskim radość. Odkładanie wszystkiego na przyszłość kosztem teraźniejszości to skrajny debilizm.
Balans musi być, więc nie p---------l wszystkiego i zostaw sobie chociaż połowę tej poduszki.

Pamiętaj też, że samo ubezpieczenie i przeglądy to minimum kilka tysięcy rocznie.
0