Byłabym ogromnie wdzięczna za rady i ewentualnie jakieś odnośniki do pomocnych stron/badań w kwestiach:
1. Jak pomóc planecie i matce naturze (co ma największy wpływ? Co jest raczej uciążliwe do wprowadzenia a nie ma tak naprawdę dużego wpływu?) 2. Czy tzw mięso z organicznych hodowli czy jak to się tam nazywa naprawdę jest lepsze? Czy taka produkcja jest lżejsza dla przyrody? 3. Jak rozróżnić prawdziwe (albo chociaż nieudawane) ekologiczne jedzenie, ubrania, firmy
Najbardziej można pomoc planecie przestając jeść mięsa i produkty zwierzęce. Jednak bycie weganinem może być dla niektórych zbyt dużym ekstremum, dlatego znaczące redukcja tychże produktów tez jest super. Fajnie sie sprawdza np. system 5/2 - w tygodniu zero produktów odzwierzęcych, a w weekend można sobie odpuścić.
Co do mięsa eko - zmienia sie jedynie sposób żywienia i/lub traktowania zwierząt (aspekt etyczny). Nie zmienia to faktu jaki jest wpływ hodowli
Ludziki moje piękne, ostatnio zacząłem piec chleby. Zawsze mi wychodzą, ale to dlatego, że przepis jest banalny. Nie znam się totalnie na wypiekach, czy w ogóle kucharzeniu.
Jednakże robiłem chleb na drożdżach. I te drożdże mnie przeszkadzają. Chleb, który mi wychodzi jest całkiem smaczny, ale po jakimś czasie ma coraz mocniejszy smak drożdży, no i dość szybko się robi czerstwy. Dlatego zdecydowałem się na zakwas. No i dzisiaj już piąty dzień mi
@JamKarzeu2 jak nie masz doświadczenia to nie pakowałbym sie od razu w chleb na zakwasie ( ͡°͜ʖ͡°) Zakwas wymaga odrobiny wprawy w rękach i umiejętności obserwacji ciasta ( ͡°ʖ̯͡°) na początek polecam chleb drożdżowy na zaczynie (poolish albo biga). Chlebki takie dłużej wytrzymują - „zakwaszenie” zaczynu zwiększa żywotność chleba.
Myslalem ze jak juz sie robi zakwas to po to zeby zrobic na nim chleb a nie jeszcze drozdze uzywac. Ale widze sporo przepisow gdzie daje sie drozdze i zakwas. Jak wy robicie? #bojowkapiekarska #gotujzwykopem #chleb
Mam pytanie - złapała mnie izolacja w domu, i chciałem upiec sobie chlebka na początek na drożdżach,(później zakwas jak dojdzie trochę :) ) doświadczenia z ciastem drożdżowym mam - ale mam problem, nie mam garka glinianego ani naczynia żaroodpornego z przykryciem - tak wyszło, zgubiłem stłukłem itd.. Stąd moje pytanie - próbował ktoś piec chleb bez przykrywy- folia czy coś? a może można w ogóle pominąć przykrywę tylko wodą spryskać
@andrzej1234-92: pieke bez przykrycia z dodatkowa blacha na dole żeby dobrze piec zaparować - można tez co jakichś czas po prostu spiskać chleb woda jak jest w piekarniku.
Jaką mąką dokarmiacie pszenny zakwas? Podobno na manitobie wychodzi super, ale jak raz próbowałem mój dokarmić manitobą, to miałem wrażenie, że pracuje dużo słabiej. Jakie są Wasze doświadczenia? #bojowkapiekarska
jak zaczac w #wegetarianizm ? Gdzie znalezc przepisy, zrownowazone diety zwlaszcza dla osob z duzym wydatkiem energetycznym? kiedys bylem na diecie mocno ograniczajacej spozycie miesa ze wzgledow zdrowotnych i czulem sie super. #pytanie
Jak zacząć? Patrzysz na Daily Dozen i identyfikujesz czego Ci najwiecej brakuje (np. strączków) i starasz sie systematycznie dodawać do swojej diety. Przy okazji starasz sie ograniczać mięso i produkty zwierzęce - nic na sile, ale u mnie rezygnacja z szyneczek i przetworzonego mięsa była najłatwiejsza po tym
@ComboBreaker: Z ksiazki Hamelmana, ale muszę popracować z tym przepisem i go „dopracować do mojej kuchni” ( ͡°ʖ̯͡°) Po lekturze „Bread Science” juz chyba wiem co musze poprawić ( ͡°͜ʖ͡°)
@samjesteszajety: ja podobnie jak @ComboBreaker zakwasu trzymam mało i dokarmiam w proporcji 1:2:1,5 - 8g zakwasu, 16g maki (8g żytniej razowej, 8g pszennej),12g wody (kranówka).
@ComboBreaker: Bread Science jest mega, wszystkie procesu zachodzące w chlebie sa wyjaśnione. Tutaj fragment na temat glutenu - zawsze mnie zastanawiało czemu trzeba zostawić ciasto, zeby sie zrelaksowalo ( ͡°ʖ̯͡°) a wtedy po prostu rozrywają sie połączenia w sieci glutenowej ( ͡º͜ʖ͡º) przez co białka mogą sie lepiej ułożyć i „rozciągnąć” (✌゚∀゚)☞
Halko cukierniczo-piekarskie Mirki, muszę kupić stolnicę i teraz pytanie o wasze doświadczenia. Lepiej tradycyjnie drewnianą czy sylikonową? #gotujzwykopem #bojowkapiekarska
@kefas_safek: moj zakwas dokarmiałem żytem, pszenica, orkiszem... każda maka da rade (⌐͡■͜ʖ͡■) ba nawet całe ziarno pszenicy zblanszowane na „make” dało rade (✌゚∀゚)☞
@MKULTRA: ostatnio w niemieckim Lidlu dorwałem wegańskie „paluszki rybne” - jak różowa usmażyła na patelni to myślałem ze mnie oszukała i normalne zrobiła ¯\(ツ)/¯
Mąka pszenna, na jakiej obecnie pieczecie? Przerabiam teraz kolejne kilogramy mąki z kolejnego mlyna, z której cieżko wypracować moce ciasto, 75nawodnienia, bo taki ostatnio w rodzinie bije rekordy popularności. Jak jakaś loteria jedna dostawa super zadowolony z efektów, a kolejne już nie. Młyn Kopytowa, Ciechanowiec, Szepietowo, Pruszcz Gdański. Zastanawiam się czy jest jakaś sezonowość w mąkach z młyna i parametry mąki są tak zmienne, a może za świeża mąka do mnie trafia.?
@merho: parametry w makach sa różne - nawet z tego samego młyna ( ͡°ʖ̯͡°) przez to za każdym razem trzeba odpowiednio dopasowywać nawodnienie, w zależności od tego jak maka „wchłania” wodę i jak rozwija sie gluten.
Ostatnio piekłem na T550, było super - hydro 75%* bez problemu - wiec kupiłem sobie 20kg T812 z tego samego młyna i klops ( ͡°ʖ̯͡
mam pytanie - czy uważacie ze wypieki które prezentuję pod tagiem #combobaker są na takim poziomie, że mogę je sprzedawać? Od pewnego czasu zastanawiam się nad uruchomieniem mikropiekarni.
Jak uważasz:
Wypieki wyglądają dobrze, pomyśl o sprzedaży.89.7% (52)
@ComboBreaker: ogarnij co jeszcze poza sprzętem potrzebujesz by taki chlebek w miarę legalnie sprzedawać ( ͡°͜ʖ͡°) w Niemczech nie jest to takie łatwe ( ͡°ʖ̯͡°) Nie dość ze trzeba mieć dyplom piekarza lub takowego zatrudnić (oczywiście za odpowiednia stawkę), to jeszcze pomieszczenia gdzie sie chleb wyrabia musza spełnić standardy z Sanepidu - inaczej kara ¯\(ツ)/¯
#justinbieber #tatuaze