#wegeprzepisy <- zapraszam po moje pomysły na dobre, wegetariańskie jedzonko :3 Dziś kuchnia meksykańska w moim wydaniu.
Chili sin carne
Składniki na jakieś 3-4 porcje: - cukinia (ja użyłam pół dużej) - puszka fasoli - mała puszka kukurydzy - cebula - papryka (ja użyłam czerwonej i zielonej) - passata pomidorowa - olej - sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, kurkuma
Przygotowanie: Kroimy cebulkę i wrzucamy do garnka z ok. 2 łyżkami oleju. Szklimy, następnie wrzucamy pokrojoną cukinię i paprykę. Chwilę podsmażany warzywa. Na tym etapie solimy i pieprzymy. Gdy troszkę się podsmaża dolewamy około 400 gram passaty pomidorowej i wody jeśli jest taka potrzeba. Doprawiamy resztą przypraw i dorzucamy puszkę czerwonej fasoli oraz puszkę kukurydzy. Zostawiamy pod przykryciem na małym ogniu i w międzyczasie gotujemy ryż. Gotowe!
@hangover: A tak serio, to wypróbuję jutro ( ͡°͜ʖ͡°) mimo, iż jestem padlinożerca jak to mnie pieszczotliwie nazywają wegekumple, to lubię jarskie żarełko (。◕‿‿◕。)
@Scorpjon: @hangover: a jakby takie krojone pomidory z puszki bez skórki? nie jestem ekspertem od pomidorów, bo nie lubię ich konsystencji, oprócz takich po zblendowaniu na keczupik albo długim duszeniu gdzie właściwie też się rozpadną, no i suszonych oczywiście pomidory z puszki brzmią jak jakiś kompromis, ale nie używałem nigdy więc nie wiem jak jakościowo z nimi jest
@Mq555 No właśnie wiem, ale jestem w domu i korzystam z mamy przypraw, a ona nie miała :D Dobrze że jakakolwiek paprykę znalazłam XD
@Scorpjon @tomhet Dla mnie świeże oczywiście najlepsze, ale nie oszukujemy się, trochę roboty jest i nie zawsze się chce :D Ja nawet jak robię pomidorowa to do bulionu leje passate tylko musi być dobrej jakości. W biedrze jest fajna w szklanej butelce.
Chili sin carne
Składniki na jakieś 3-4 porcje:
- cukinia (ja użyłam pół dużej)
- puszka fasoli
- mała puszka kukurydzy
- cebula
- papryka (ja użyłam czerwonej i zielonej)
- passata pomidorowa
- olej
- sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, kurkuma
Przygotowanie:
Kroimy cebulkę i wrzucamy do garnka z ok. 2 łyżkami oleju. Szklimy, następnie wrzucamy pokrojoną cukinię i paprykę. Chwilę podsmażany warzywa. Na tym etapie solimy i pieprzymy. Gdy troszkę się podsmaża dolewamy około 400 gram passaty pomidorowej i wody jeśli jest taka potrzeba. Doprawiamy resztą przypraw i dorzucamy puszkę czerwonej fasoli oraz puszkę kukurydzy. Zostawiamy pod przykryciem na małym ogniu i w międzyczasie gotujemy ryż. Gotowe!
#wegetarianizm #weganizm #gotujzwykopem
źródło: comment_325sZ1eH8XN5Sxa52ZWa9szpMpoQSWCL.jpg
PobierzKomentarz usunięty przez autora
@efilista Obiadowe raczej nie, nie jestem na raw. Lubię ciepły obiadek :3 chyba, że jakieś sałatki.
Komentarz usunięty przez autora
Komentarz usunięty przez moderatora
Nie pozostało mi nic innego jak:
źródło: comment_IzYHx8Vy9oK8fsTv3sJhnLGu495IWxsR.jpg
Pobierz@efilista tak
@Scorpjon wiem :D ale wrzucam przepisy na szybkie dania, a z pomidorami trzeba się bAic w obieranie itp ( ͡° ʖ̯ ͡°)
nie jestem ekspertem od pomidorów, bo nie lubię ich konsystencji, oprócz takich po zblendowaniu na keczupik albo długim duszeniu gdzie właściwie też się rozpadną, no i suszonych oczywiście
pomidory z puszki brzmią jak jakiś kompromis, ale nie używałem nigdy więc nie wiem jak jakościowo z nimi jest
ps. już obserwuję tag :DD
Choć osobiście wolę passate xD
@Scorpjon @tomhet Dla mnie świeże oczywiście najlepsze, ale nie oszukujemy się, trochę roboty jest i nie zawsze się chce :D Ja nawet jak robię pomidorowa to do bulionu leje passate tylko musi być dobrej jakości. W biedrze jest fajna w szklanej butelce.