Wpis z mikrobloga

517. Oszustwo wyborcze było ogromne w skali od setek tysięcy do parę milionów głosów i zmieniło wynik w co najmniej pięciu stanach: Pensylwanii, Georgii, Arizonie i tych z Wielkich Jezior, których nazwy nie pamiętam.
Czy to fakt, czy "moje przekonania"?

Teraz w świecie aktywnie promuje się ideę, że fakty, które znasz, są rzeczywiście twoimi przekonaniami. Ale fakty i przekonania to dwa różne fenomeny, nawet błędne fakty, które są fałszywe, a nie prawdziwe, różnią się naturą od tych rzeczy, które nazywamy przekonaniami czyli wierzeniami.

Weźmy inny przykład - znaczna część amerykańskiej elity rządzącej składa się z p-------w.
Czy to fakt czy "moje przekonania / moje wierzenia"?

Czy sugestia ta powinna być przeniesiona do sfery faktów (prawdziwych lub fałszywych), czy raczej wierzeń.

Jak będzie wyglądała dyskusja na płaszczyźnie faktów:
- Epstein był alfonsem, jego produktem były młode dziewczyny, jego przedsięwzięcie było tak udane, że zdobył prywatną wyspę. Pytanie - komu oferował te usługi? Jedyna możliwa odpowiedź - do dobrze zarabiających przedstawicieli najwyższej klasy amerykańskiej. Czy było to zjawisko na wielką skalę? Tak. Setki milionów osobistego majątku.

Czy fakty te można zaprzeczyć lub wyjaśnić w inny sposób? Tak, dlaczego nie. Ale aby to zrobić, musisz znaleźć również fakty, które będą sugerować i dowodzić innych wniosków.

Zobaczmy, jak będzie wyglądała dyskusja w dziedzinie przekonań.
Twój mózg jest podatny na teorie spiskowe z powodu pewnych wewnętrznych wad w konstrukcji ludzkiego mózgu. Z tego powodu ty wierzysz w tak absurdalne rzeczy, jak - że wiele czołowych osób amerykańskiej klasy politycznej i elity ekonomicznej jest pedofilami.

Kiedy więc ludzie zaczynają dyskutować o "konserwatywnym" lub "postępowym" umyśle, "teoriach spiskowych", "faszystowskich" typach osobowości, itp. w celu wyjaśnienia twoich (drugiej strony rozmowy) "przekonań / wierzeń". Oznacza to tylko, że nie posiadają oni faktów, które mogłyby obalić twoje fakty, lub zasugerować inne wyjaśnienie.

Nie oznacza to, że twoje fakty są prawdziwe, ani że twoje wnioski są słuszne. Ale kiedy druga strona zaczyna rozmawiać z twoich przekonań, oznacza to tylko jedno - że uważają cię za głupca na tyle, aby zaufać ich samym słowom i uwierzyć w coś, co nie zawiera żadnych faktów.

cdn

#usa #filozofia #socjologia
mobutu2 - 517. Oszustwo wyborcze było ogromne w skali od setek tysięcy do parę milion...

źródło: comment_161099538548NmJ28zfoXAKxlEZi4RVm.jpg

Pobierz
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@matkaPewnegoMirka: myśl, że twój ojciec jest twoim ojcem, traktujesz jako fakt, a nie swoje przekonanie, ale jak wiemy z badań, dla niewielkiego procentu ludzi, ale wciąż, fakt ten jest w rzeczywistości nie prawdziwy.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@matkaPewnegoMirka: myśl, że twój ojciec jest twoim ojcem, traktujesz jako fakt, a nie swoje przekonanie, ale jak wiemy z badań, dla niewielkiego procentu ludzi, ale wciąż, fakt ten jest w rzeczywistości nie prawdziwy.
@mobutu2: nie, ja jestem przekonany że tak jest, faktem byłoby gdybym zrobił badania ;)
  • Odpowiedz
nie, ja jestem przekonany że tak jest, faktem byłoby gdybym zrobił badania ;)

@Captcha--: Ale jak możesz zaufać pracownikom laboratorium, nadal będzie to tylko twoje przekonanie, że powiedzieli ci prawdziwe wyniki analiz.
  • Odpowiedz