#biedanonim Hej, może już wystarczy tego siania paniki o zabieranie pracy #programista15k przez AI? Z lekkim uśmiechem patrzę na te wpisy Anet z HR, wielce zatroskanych i tworzących ankietki na Linkedin typu "jak w obliczu AI zabezpieczasz swoją przyszłość?" z nadzieją, że przez tworzenie atmosfery strachu w końcu współczynnik odpowiedzi na ich wiadomości lekko wzrośnie.
Tymczasem będąc w branży już dobre ponad 15 lat widzę, że programista to jest trochę taka małpka w cyrku, której można wrzucić dowolny rodzaj zadania i oczekiwać, że prędzej czy później, dzięki swoim umiejętnościom analitycznym, sobie z tym zadaniem poradzi. -Zatrudnijmy analityka! -Ale po co? Nasz programista przecież wyciągnie sobie jakoś te wymagania. -Zatrudnijmy testera! -Po co, programista napisał kod, to i przetestuje. I tak dalej. Czasem wychodzi to lepiej, czasem gorzej, można kłócić się, czy to jest efektywne, ale ostatecznie i tak w ogromnej części firm tak to wygląda. Czy to źle? Moim zdaniem nie, bo dzięki tej elastyczności łatwo będzie programistom odnaleźć się dosłownie wszędzie. A AI stanie się tylko kolejnym potężnym narzędziem w ich rękach, które jeszcze tą elastyczność poszerzy. Może trzeba będzie lekko zmodyfikować nazwę zawodu, chociaż myślę, że Software Engineer mieści cały ten worek kompetencji. Tak, juniorzy mają przerąbane, ale czego się spodziewać, skoro od kilku lat wszyscy pchają się do tej branży drzwiami i oknami? O osoby z doświadczeniem bym się nie martwił.
No i zgadnijcie, kto będzie musiał zweryfikować kod wygenerowany przez AI? Rozwiązywać bugi? Pewnie AI, co nie? ( ͡°͜ʖ͡°)
@mirko_anonim: Jesteś w branży od 15 lat i nie zauważyłeś, że ogrom programistów kompletnie nie potrafi rozmawiać z biznesem? Jak mają zbierać te wymagania? Co sprawdza się przy małych projektach, gdzie klepiesz apke, nie musi sprawdzić się w większych projektach.
✨️ Autor wpisu (OP): @JamesJoyce: tak, zauważyłem. Sam na początku miałem takie problemy. Ale tak jak wspomniałem, wychodziło to czasem lepiej, czasem gorzej, aż w końcu przestało być problemem.
cały czas powstają jakieś usprawnienia, lepsze narzędzia, generatory, i co? i nic, finalnie trzeba wszystko klepać samemu , zwłaszcza jak chcesz tak lepszą jakość i wydajność
Hej, może już wystarczy tego siania paniki o zabieranie pracy #programista15k przez AI?
@mirko_anonim: ale ogarniasz, że o zagrożeniu AI mówią typy, którzy się AI zajmują? A póki co o braku zagrożenia ze strony AI najwięcej do powiedzenia mają klepacze kodu, których pracę można najłatwiej zautomatyzować xD
nikt nie będzie weryfikował kodu po AI działa to działa
@troloking: Jak nie będzie nikt weryfikował to skąd wiadomo, że działa? Skąd będzie wiadomo, że nie ma jakichś luk w bezpieczeństwie, albo że są pokryte wszystkie przypadki graniczne.
✨️ Autor wpisu (OP): @Pozytywny_gosc: potwierdzam, byłem tą zautomatyzowaną pracą. Co to jest klepacz kodu? To ten co pisze te mityczne crudy? Może mam wyjątkowego pecha (albo szczęście), że zawsze trafiam do projektów, gdzie tego selecta z DB trzeba jakoś zmyślnie przetworzyć, a dane do update'u przygotować, a nie wziąć to, co wpisze user w formatce. Nie twierdzę, że AI nie wpłynie negatywnie na zapotrzebowanie na bardzo proste prace
@mirko_anonim w mlaych firmach może tam jest, u mnie od zawsze osobno anality osobno tester i pm który z mojej perspektywy jest największym darmozjadem. Ja korzystam z chatgpt coraz częściej. No ostatnio napisz mi funkcje do wyciagniecia guida regexem, przkonwertuj config mapę z k8s do jsona
Hej, może już wystarczy tego siania paniki o zabieranie pracy #programista15k przez AI? Z lekkim uśmiechem patrzę na te wpisy Anet z HR, wielce zatroskanych i tworzących ankietki na Linkedin typu "jak w obliczu AI zabezpieczasz swoją przyszłość?" z nadzieją, że przez tworzenie atmosfery strachu w końcu współczynnik odpowiedzi na ich wiadomości lekko wzrośnie.
Tymczasem będąc w branży już dobre ponad 15 lat widzę, że programista to jest trochę taka małpka w cyrku, której można wrzucić dowolny rodzaj zadania i oczekiwać, że prędzej czy później, dzięki swoim umiejętnościom analitycznym, sobie z tym zadaniem poradzi.
-Zatrudnijmy analityka!
-Ale po co? Nasz programista przecież wyciągnie sobie jakoś te wymagania.
-Zatrudnijmy testera!
-Po co, programista napisał kod, to i przetestuje.
I tak dalej.
Czasem wychodzi to lepiej, czasem gorzej, można kłócić się, czy to jest efektywne, ale ostatecznie i tak w ogromnej części firm tak to wygląda.
Czy to źle? Moim zdaniem nie, bo dzięki tej elastyczności łatwo będzie programistom odnaleźć się dosłownie wszędzie. A AI stanie się tylko kolejnym potężnym narzędziem w ich rękach, które jeszcze tą elastyczność poszerzy. Może trzeba będzie lekko zmodyfikować nazwę zawodu, chociaż myślę, że Software Engineer mieści cały ten worek kompetencji.
Tak, juniorzy mają przerąbane, ale czego się spodziewać, skoro od kilku lat wszyscy pchają się do tej branży drzwiami i oknami? O osoby z doświadczeniem bym się nie martwił.
No i zgadnijcie, kto będzie musiał zweryfikować kod wygenerowany przez AI? Rozwiązywać bugi? Pewnie AI, co nie? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#pracait #programowanie #programista25k
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: digitallord
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim
· Tag #biedanonim to wpisy z niską potrzebą anonimowości.
jak w obliczu AI zabezpieczasz swoją przyszłość?
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: digitallord
@mirko_anonim: ale ogarniasz, że o zagrożeniu AI mówią typy, którzy się AI zajmują?
A póki co o braku zagrożenia ze strony AI najwięcej do powiedzenia mają klepacze kodu, których pracę można najłatwiej zautomatyzować xD
@troloking: Jak nie będzie nikt weryfikował to skąd wiadomo, że działa? Skąd będzie wiadomo, że nie ma jakichś luk w bezpieczeństwie, albo że są pokryte wszystkie przypadki graniczne.
Co to jest klepacz kodu? To ten co pisze te mityczne crudy? Może mam wyjątkowego pecha (albo szczęście), że zawsze trafiam do projektów, gdzie tego selecta z DB trzeba jakoś zmyślnie przetworzyć, a dane do update'u przygotować, a nie wziąć to, co wpisze user w formatce.
Nie twierdzę, że AI nie wpłynie negatywnie na zapotrzebowanie na bardzo proste prace