Aktywne Wpisy

moll +303
źródło: 1000019693
Pobierz
fshm +215
Mieszkam w Kolumbii Brytyjskiej (Kanada) i od lat szlajam się po tutejszych lasach i dziczy, zahaczając też o szlaki w USA. Długie trasy 4x4, nocowanie na dziko, ognisko, kawa i po prostu święty spokój - to moja codzienność.
Robię to od dawna, ale dopiero niedawno uznałem, że warto zacząć to uwieczniać. Tak powstał projekt 404 Repeat, gdzie zamierzam pokazywać moje wyprawy po BC i zachodnich Stanach.
Jeśli interesuje Was overlanding w
Robię to od dawna, ale dopiero niedawno uznałem, że warto zacząć to uwieczniać. Tak powstał projekt 404 Repeat, gdzie zamierzam pokazywać moje wyprawy po BC i zachodnich Stanach.
Jeśli interesuje Was overlanding w

Czy za granicą też jest taka dychotomia na rynku pracy pt. dobrze płatne IT vs słabo płatne wszystko inne?
Ja się na prawdę nie dziwie ludziom że się przebranżawiają.. znam ludzi pracujących w #korpo które mają duże doświadczenie i umiejętności w takich branżach jak: audyt, księgowość, controlling, consulting itd. i ich zarobki są mocno NIEADEKWATNE do nakładu pracy/obowiązków/ilości problemów/wymaganej wiedzy/znajomości procesu/znajomości narzędzi. Jak ktoś przekroczy 10-12k to jest jakimś bogolem ale w zamian za to nie ma życia prywatnego i czasem nadrabia pracę nawet w weekend i zarabiając >12k musisz dodatkowo zarządzać zespołem albo być w roli managera, a nie eksperta.
#emigracja #praca #zarobki #kariera #programowanie #it
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: mkarweta
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim
źródło: man-dressed-as-clown-in-interview
Pobierz@mirko_anonim: nie, na zachodzie IT to normalna praca. W Polsce, dzięki temu, ze w IT można pracować zdalnie, wyróżnia się na tle innych.
@mirko_anonim: jak ja nawet nie wiem co to znaczy typie
@mirko_anonim: Zależy za którą granicą. ( ͡° ͜ʖ ͡°) W lepiej rozwiniętych gospodarkach różnica jest mniejsza, bo u nas zarobki w IT są prawie na światowym poziomie, a wszystko inne o wiele niżej.
It w Polsce jest dość specyficzne. Koszty pracy są dość niskie a jednocześnie Polacy specjaliści mają dość dużo do zaoferowania. Dlatego Polska rywalizuje z Rumunią o miano Indii Europy. Jednocześnie praktycznie nie ma w Polsce żadnych globalnych firm IT, ciekawych projektów, a polscy programiści cieszą się, że zarabiają kilka euro więcej niż kasjerka w niemieckim Lidlu.
@groman43: Jeszcze Bułgarzy się pchają, bo też wymagają mniej niż my.
bzdury gadacie np Austria: Programista ma średnio 10k EUR więcej niż reszta zawodów
Jedyna różnica jest taka, że w Polsce kierowca, mechanik, nauczyciel realnie ma 5k netto a programista 20k uop brutto lub 20k netto b2b czyli 15k netto czyli 300% więcej
W Austrii programista ma 45k a reszta 35k czyli jakieś 125% więcej
źródło: austria
Pobierzźródło: UK
Pobierz@nad__czlowiek: 10k brutto. Ile z tego netto zostaje?
@nad__czlowiek: hm, ciekawa matematyka.
rzeczywiście, pomyliłem się o 1k, tragedia
Zarobki w wykwalifikowanych zawodach:
Elektryk: 42 057 euro
Mechanik przemysłowy: 41 534 euro
Technik mechatronik: 39 561 euro
@login_cwiczebny: o 25% więcej od X = 125% wynagrodzenia X
łopatologicznie 100% * x + 25% * x = 125% * x
To jest to samo tylko
@mirko_anonim: w tych branżach zarobki sa lepsze niż w IT
@nad__czlowiek: No to jednak jest różnica...