Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Opłaca się emigrować do #niemcy? W Polsce pracuje w niemieckiej firmie (oddział w Polsce jako busines services/outsourcing bo tania siła robocza), znam angielski i niemiecki. Na łapę dostaje 5k i nie mam możliwości relokacji. Opłaca się w takim wypadku szukać czegoś w Niemczech?

#emigracja #niemiecki #berlin #praca #korpo #korposwiat

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: grap32
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: 5k z na rękę to ch.ja nie buja, gdy się zna dobrze dwa języki. Niemniej jednak przeprowadzka ma sens, jak jest szansa na pozostanie w zawodzie i pięcie się dalej w szczeblach kariery.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Opłaca sie tylko nastaw sie na to że tam będziesz j---ł na produkcji albo w jakiejś obsłudze klienta jeśli faktycznie dobrze znasz niemiecki, bo nikt cie do żadnej pracy biurowej raczej nie weźmie bo nie po to outsorcowali to do kraju trzeciego świata żeby teraz jakiemuś polakowi za to płacić eurosami xD
  • Odpowiedz
@NexciaK: nie chodzi o to kto w tych biurach pracuje tylko co robi, na wschód outsourcuje sie najprostsze rzeczy polegające na klikaniu i niewymagające żadnych kwalifikacji, nikt tam takiego doświadczenia raczej nie potrzebuje
  • Odpowiedz
@WujaTHC: Czasem outsorcing jest koniecznością dla niemieckich firm, z których wiele ma wakaty latami nie obsadzone. Znajomość języka + fach = praca, w większości branży w RFN, bo brakuje siły roboczej.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim Ja z podobnej branży i też angielski + niemiecki (choć niezbyt dobry). Mamy też oddział firmy we Frankfurcie i prawda jest taka, że w DE obcinają etaty jak się da, koszt pracownika zbyt duży (nowy pracownik tam zarobi więcej niż manager zespołu w PL). Efekt jest taki że co prawda tam znajdziesz pracę i zarobisz więcej niż w PL, ale bardzo jest wątpliwe że się jakoś rozwiniesz, awansujesz. Wyższe stanowiska
  • Odpowiedz