Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Mam obecnie #pracait w której poza daily pracuję 0.5-2h dziennie. Dodatkowo rzeczy które robię są stosunkowo nudne i nie ma jakichś dużych możliwości rozwoju. Pracuję na UOP za 11k brutto. Myślałem początkowo zmienić pracę, ale okazało się, ze nie jestem na tyle dobry, aby móc wskoczyć w pułap 20k+ ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Dostałem natomiast ofertę, gdzie technologie i zadania wydają się ciekawsze, a możliwości rozwoju większe. Również na UOP, za nieco ponad 12k brutto. Nie jest to jakiś duży przeskok w zarobkach, więc szkoda mi jednak odchodzić z obecnej pracy, gdzie mam ciepłą posadkę, w której prawie nic nie robię i nikt mnie nie kontroluje (przynajmniej na ten moment xd) - w końcu nie wiadomo jak będzie w nowej pracy.

Obie prace są w pełni zdalne, z jakimiś okazyjnymi (typu raz w miesiącu) wizytami w biurze. W obecnej pracy mogę pracować w dowolnych godzinach w ciągu dnia, w tej nowej w miarę elastycznych, ale godzinach biurowych.

Pomyślałem więc o #overemployment (na zasadzie praca 2x pełen etat poświęcając na to 10-12h, a docelowo 8 lub mniej w ciągu dnia) i tu pojawiają się wątpliwości:
- obie prace są na UOP, obie na pełen etat:
* w obecnej nie ma szans na B2B, jest opcja na zmniejszenie etatu, ale patrząc na ilość obowiązków tam raczej nie ma to sensu
* w nowej z tego co widzę mają ogólnie oferty na B2B, więc może udałoby się tutaj jeszcze dogadać jeśli byłoby to lepsze/bezpieczniejsze
rozwiązanie, natomiast część etatu nie wchodzi w grę
- w obu pracach mam umowę o zakazie konkurencji, ale jest ona dosyć ogólna, a dwie firmy nie są dla siebie bezpośrednią konkurencją (poza tym, że obie są w szerokopojętym IT to zajmują się zupełnie czym innym)
- wiadomo, że praca na dwa etaty na UOP jest legalna, ale praca w tych samych godzinach już niekoniecznie, a z pewnością nie do końca etyczna, więc chciałem zachować to w tajemnicy przed każdym z pracodawców - czy na UOP jest to w ogóle możliwe? W końcu obie firmy odprowadzają składki do ZUS, zapewne musiałbym poinformować wcześniej, że przekroczę drugi próg podatkowy, żeby nie odprowadzały składek itd. Ma ktoś tutaj jakieś doświadczenie w praktyce? Są jeszcze jakieś "pierdoły" o których powinienem pamiętać? Np. PPK?
- czy przekonanie nowego pracodawcy na B2B zamiast UOP ułatwia sytuację? Czy wtedy jest jakakolwiek opcja żeby pracodawcy mogli się o sobie dowiedzieć? A może wręcz przeciwnie, dochodzą nowe problemy?

Czy jest coś co w ogóle pominąłem? Prosiłbym o jakiekolwiek komentarze osób, które mają doświadczenie w tej kwestii.

Wiem, że jest r/overemployed oraz overemployed.com, ale pytam stricte o kwestie prawne na naszym podwórku, a nie jak radzić sobie z nakładającymi się meetingami itd. - chyba, że jest jakiś polski odpowiednik tego typu stron to chętnie poczytam :)

#praca #programista15k #it #programowanie #overemployed

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Nighthuntero
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @sepuqqu - ok, czyli rozumiem, że kombinacja UOP + B2B to dużo łatwiejsze i bezpieczniejsze rozwiązanie. Jest coś o czym powinienem pamiętać, a co nie jest takie oczywiste/do znalezienia na 1 stronie w google?

@Dynamiczny_Programista @cyk21 - mniej więcej orientuję się na jakim poziomie są zarobki kolegów i koleżanek w zespole i to nie jest tak, że ja odstaję zarobkami, po prostu w firmie mało
  • Odpowiedz