Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Niech mi ktoś wytłumaczy dlaczego w Polsce nie ma biznesów? Chodzi mi o to, że ogólnie dobrze mi się żyje w PL bo pracuje dla zachodniej firmy (ale no właśnie zachodniej!) i gdybym chciał coś lepszego to znajdę ale w innym kraju. Sam nie znam sie na prowadzeniu firmy i nie mam pomysłu ale przecież jest w Polsce masa ogarniętych ludzi. Nawet współpracując z innymi krajami zawsze jest jakiś wysoko postawiony Polak w zespole i znam wiele przypadków ludzi którzy osiągneli sukces gdzieś na zachodzie, już nie mówiąc o tym że mamy mase specjalistów od IT i w sumie z każdej dziedziny ktoś się znajdzie. Większość biznesów w Polsce to zagraniczne firmy, sami też nie mamy nic znanego na zachodzie. Nawet jakieś małe start-upy w Polsce które zatrudniają to często jakieś estońskie, skandynawskie albo nie wiem czeskie.
- słabe warunki prowadzenia firmy, skomplikowane przepisy, #podatki ?
- zachód wydrenował nam wszystkim topowych ludzi?
- nikt nas nie nauczył jak prowadzić biznes? nie mamy pomysłu? boimy się? wolimy etat?

#praca #biznes #ekonomia #gospodarka #polska #korpo #emigracja #polityka #swiat #finanse #prawo #firma

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: razzor91
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

mirko_anonim - ✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Niech mi ktoś wytłumaczy dlaczego w Polsce ni...

źródło: Rondo_ONZ_1_-_6

Pobierz
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via mirko.proBOT
  • 0
Anonim (nie OP): Zależy o jak duży biznes chodzi. Takich JDG i małych i średnich firemek mamy sporo, ale już nie mamy zbyt wielu korpo. Dlaczego? Ano dlatego, że kiedy w USA i na zachodzie Europy powstawały duże przedsiębiorstwa, to u nas były rozbiory, dwie wojny i komuna. Duży biznes nie miał praktycznie jak się rozwinąć, a po 89 polskie korpo startupy musiały konkurować z dużymi konglomeratami z zagranicy.

No i
  • Odpowiedz
@Olsea: zależy gdzie i zależy za ile. ;) mam żonę Ukrainkę, w pracy mam wielu Ukraińców, i nigdy nie spotkałem się z "ni panimaju", ale ja pracuję w finansach, także na głupich nie trafiam.
  • Odpowiedz