Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Niesamowicie kusi mnie perspektywa FIRE (financial independence, retire early) - byłbym spokojniejszy i bardziej cieszyłbym się życiem ze świadomością, że mam gwarantowany wysoki standard życia. Działam kilka razy lepiej, kiedy nie odczuwam presji. Dzięki temu mógłbym znacznie efektywniej pracować i wspierać inicjatywy dobroczynne zamiast zamartwiać się budżetem. Czasami fantazjuję o tym, jak świetnie byłoby być rentierem i mieć $3.5M (czyli być gdzieś w top 10-20 M ludzi na świecie). Po uzbieraniu kwoty podzieliłbym to tak:

$1.5M na pasywa:
- $650K na dom nad Morzem Śródziemnym (pobyt 5 mc/rok)
- $350K na kawalerkę w dużym mieście UE (pobyt 3 mc/rok)
- $300K na całoroczny domek w Polsce lub w innym kraju UE (pobyt 3 mc/rok)
- $100K na auto, rower, dron, i inne gadżety
- $100K na wyposażenie domu i mieszkań

$2M na aktywa:
- $100K na kontach oszczędnościowych
- $100K w kryptowalutach i złocie
- $900K w globalnych dywidendowych ETFach
- $900K w obligacjach skarbowych stabilnych gospodarek

Żyłbym z odsetek, co miesiąc pobierając około $6,000 (+5% każdego roku, kompensując inflację).

1. Co sądzicie o takiej (ogólnej, raczej życzeniowej) wizji i podziale majątku?

2. Czy taki cel jest w ogóle realistyczny do osiągnięcia na przestrzeni 5-15 lat przez dość ogarniętego Polaka z kapitałem początkowym, który jednak nie wynosi nawet 5-10% docelowej kwoty? Intuicja mówi zdecydowane "nie" - to wymagałoby oszczędzania aż 15-45 tysięcy dolarów każdego miesiąca, w międzyczasie koszty życia podnosiłaby inflacja i mijałyby najlepsze lata życia.

A może jest jakiś sposób, by sporo oszczędzić w tej perspektywie czasowej bez pracoholizmu i wysokiego ryzyka, a jednocześnie zapewnić sobie podobny styl życia i finansową wolność za 20-50% tej ceny? #pytanie #finanse #oszczedzanie #oszczednosci #inwestycje #inwestowanie #fire #pieniadze #praca #pracbaza #dochodpasywny

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: razzor91
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

mirko_anonim - ✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Niesamowicie kusi mnie perspektywa FIRE (fina...

źródło: The-4-Percent-Rule-How-To-Achieve-Financial-Independence

Pobierz
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim Świetnie Cię rozumiem, każdy chciałby żyć na wysokim poziomie, być spokojniejszymi i cieszyć się bardziej życiem nie musząc pracować dla pieniędzy. Mnie wystarczyłoby, gdybym mogła osiągnąć taką wolność finansową, która pozwoliłaby mi na życie na zwykłym poziomie i poświęcenie się rodzinie bez konieczności "robienia kariery" i martwienia się za co będę żyć na starość.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim moim zdaniem to myślenie życzeniowe. Jak ktoś raz na jakiś czas sobie pofantazjuje to spoko, ale na dłuższą metę to może być szkodliwe, bo żyje się wizją prawie niemożliwego życia i ciągle porównuje z obecnym. Co więcej, jeśli miałoby się to wiązać z zaciskaniem pasa w "najlepszych latach życia" to już w ogóle nie warto.

Poza tym, co musiałbyś robić, żeby tyle oszczędzać? Przecież nawet pracując jako programista (co jest dla
  • Odpowiedz
@mirko_anonim z jakim budżetem i zarobkami startujesz? Bo żeby mieć prawie od zera 3,5 miliona dolkow to chyba musisz być prezesem zarządu czy innym dyrektorem generalnym żeby zdążyć przejść na fire przed normalną emeryturą
  • Odpowiedz
@mirko_anonim XD twoje pasywa zjedzą Twoje aktywa bardzo szybko. Przykład - po co chcesz coś posiadać? Za 650k USD na lokacie 10% wynajmiesz sobie dom nad morzem z odsetek na cały rok, bez kosztów utrzymania tego domu. Bogaci nie posiadają. Pozdro
  • Odpowiedz
@LoginWykopowyPP: Łoo jeju, czyli chodziło ci o formalność kto dokładnie na papierze jest właścicielem -,-

Jak będziesz kiedyś bogaty to zrozumiesz jak to działa

a jak ty kiedyś będziesz umiał rozmawiać z ludźmi to też zobaczysz, że są dla ciebie milsi.
  • Odpowiedz