Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Głupie pytanie od boomera ale czy żeby ogarniać #programowanie od zera to #programista15k trzeba być wybitnym umysłem? Wiele razy myślałem o programowaniu jako dodatkowa umiejętność na gorsze czasy ale ciągle w głowie mam stereotyp, że to działka dla ludzi wiecie.. pasjonatów od dzieciaka, szkolnych olimpijczyków w matme, totalnych nerdów, zamiast piwka i imprez to po 15h dziennie programowanie, tacy wiecie umysł z innej galaktyki. Często przeglądając jakieś fora swego czasu można było odnieść wrażenie, że jak nie jesteś zapaleńcem, umysłem analitycznym i nie programujesz od 6 roku życia to nie dla ciebie.

#naukaprogramowania #it #praca #korpo

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: mkarweta
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

mirko_anonim - ✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Głupie pytanie od boomera ale czy żeby ogarni...
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Głupie pytanie od boomera ale czy żeby ogarniać #programowanie od zera to #programista15k trzeba być wybitnym umysłem?

@mirko_anonim: To nie jest binarna umiejętność, że umiesz, albo nie umiesz. Coś tam zakodzić to każdy może się nauczyć, ale sufit jest wysoki i nie każdy będzie miał umiejętności i samozaparcie by się w tym temacie odpowiednio mocno rozwinąć. Jak jesteś w miarę łebski chłop i umiesz myśleć analitycznie,
  • Odpowiedz
Matematyka ma tyle wspolnego z programowaniem, co babcia pieczaca ciastka z wiedza o tym jak zbudowac mlyn do mielenia mąki

@TuSzajbus: Poziom myślenia przygłupiego hindusa. Samo klepanie kodu może i tak, ale trzeba mieć umiejętność ogarniania pewnego poziomu abstrakcji, chociażby rekurencji czy logiki, bo później taki przygłup walnie kod na setki wierszy, składający się z dziesiątek if-ów, bo nie rozumie co i po co robi.
  • Odpowiedz
Samo klepanie kodu może i tak, ale trzeba mieć umiejętność ogarniania pewnego poziomu abstrakcji, chociażby rekurencji czy logiki,

@dr3vil: O to właśnie. Po latach może się nie pamięta, jak obliczyć całkę, ale sposób myślenia i świadomość, czym ta całka jest zostają. Z resztą w czasach wszędobylskiego machine learningu twierdzić, że choćby wiedza na temat statystyki się nie przydaje, to trochę strzelanie sobie w stopę.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: są różni programiści, ale żeby dojść do poziomu, gdzie będziesz w stanie w pełni samodzielnie tworzyć projekt to trzeba lat i poświęcenia mnóstwa wolnego czasu, dlatego jeśli kogoś to nie kręci, to nie ma sensu w to iść.
  • Odpowiedz