Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Czesc,

Mam 30 lat, pracuje w zawodzie (finanse) od okolo 8 lat. Moje oszczednosci sa skromne, ale mam już mieszkanie bez kredytu co daje mi możliwosc oszczedzania calkiem dużego % mojej wyplaty (okolo 60-70%). Mam auto, kochajaca kobiete ktora rowniez posiada oszczednosci. Okolo pol roku temu podjąłem decyzje, ze nie ma sensu sie przepracowywac. Mam CPA do zaliczenia ACCA zostal jeden egzamin, ale juz wiem ze go nie skoncze, gdyz byloby to kosztem życia prywatnego (bardziej od nauki w sobote wole spacer, albo wyjscie z znajomymi)

Zastanawiam się, jak ludzie mogą chciec tak zapieprzac zawodowo (wykluczam osoby majace wlasne firmy). Z racji finansowego charakteru mojej pracy znam stawki pracownikow w firmach. Nawet jezeli dostalbym awans np na dyrektora finansowego i podwyzke 10 kPLN, do mojej kieszeni realnie wpadloby z 5 kPLN (moja branza oferuje w glownej mierze uop), z tym ze musialbym wiecej pracowac i pewnie weekendowo plus stres. Nie wspominajac o wiedzy jaka musialbym przyswoic.

Co kieruje wami jeżeli chodzi o rozwój zawodowy? Czuje się jakbym żył w jakims klamstwie. Na portalach, w rozmowach ludzie szczyca sie, ze pracuja jako XYZ maja CPA. Jak slysze cos takiego to zbiera mnie na wymioty, bo sam bylem na ich miejscu i wiem, ze jest to okupione zniszczonymi relacjami, stresem, chorobami, a skonczone kursy i tak nic nie daja (wiedza Bieglego rewidenta, nie przydala mi sie w ogole), przy skomplikowanych zagadnieniach i tak korzysta sie z firm zewnetrznych.

#finanse #praca #big4 #korpo #pracait

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi

• 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Też sie kiedyś dziwiłem, że mój znajomy z 3lata expa w IT jako tester automatyzujacy ma 9k brutto, ale potem sobie pomyślałem zaraz zaraz... przeciez mieszkanie ma od starych, samochód też chyba od starych, gra głównie w gry, z dziewczyna i znajomymi jezdzi raz w roku na wakacje do taniego hotelu głównie chyba ze względu na znajomych, to w sumie co mu zrobi te pare k wiecej miesiecznie xDD?
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: 1. W Polsce nie ma "CPA", biegly rewident to nie CPA, juz predzej bym nazwal CPA kursem od SKWP (ktorego nikt prawie nie ma, bo jest useless).
2. Biegly rewident przydaje sie tylko i wylacznie jesli pracujesz w audycie zewnetrznym i czasem w wewnetrznym, wiec nic dziwnego, ze nie przydalo Ci sie to do niczego innego.
3. Pieniadze zawsze i wszedzie sie przydaja i granica gdzie zarobki wyzsze niz
  • Odpowiedz