Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Od 2, 3 dni mam dosyć silny bół w prawej dolnej części pleców promieniujący w storne prawego kolana/uda - poki co pije dexak i się rozciagam, co to moze byc? rwa kulszowa? w sumie gdy leze czy siedze to praktycznie nie czuje bólu, ból zazwyczaj czuje gdy chodze, slabiej jak stoje. #mirkokoksy #silownia #zdrowie #reumatyzm #kregoslup #stawy

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: razzor91

• 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: typowe objawy rwy kulszowej, masz wypuklinę/przepuklinę która wbija się w kanał nerwowy i go podrażnia, dlatego promieniuje do kończyny. A, że boli jak chodzisz to normalne (jak siedzisz pewnie też), kręgi się kompresują i uciskają. W przypadkach już ekstremalnych, działają jak gilotyna i miażdżą wystającą przepuklinę - miałem i jestem już po operacji takiego zmiażdżonego kawałka krążka z którego wywaliło zawartości w kanał nerwowy i wtedy już wgl się
  • Odpowiedz
@Pan_Slon: raczej wątpię, ja miałem wylany krążek i uciski palcem w to miejsce nie dawały żadnych efektów, jednak jest to trochę głębiej niż się wydaje, nawet na rehabilitacji gość się śmiał, że czasami pacjenci pytają jak ich masuje czy czuje tą przepuklinę czy wypuklinę xd
  • Odpowiedz
Może w pośladku mięsień spięty uciska nerw, albo od kręgosłupa z dołu. Próbuj sam rozciągnąć ćwiczeniami albo lepiej umów się do fizjoterapeuty, niech rozmasuje, pokaże ćwiczenia. Leki przeciwbólowe jak pomagają to dobrze, ale trzeba usunąć przyczynę, bo stale to na żołądek źle działają.
  • Odpowiedz
@Vadzior: pewnie masz rację, mi kilka miesięcy temu “coś jeblo w plecach” kiedy podnosiłem córkę a potem nosiłem “na barana” Dosłownie poczułem jakby kręgosłup stracił stabilność, myślałem że to mięśnie a krążek międzykręgowy dostał jakby wypustki i bało “wchuj” kiedy dotykałem. Promieniowało na łopatkę i plecy. Przeszło po ok 3 tyogodniach, guzek/wypustka znikła, bolesność przeszła
  • Odpowiedz
@Pan_Slon: o to ciekawe, że coś czułeś xd musisz być bardzo szczupły
u mnie ani lekarz ani fizjo nie wywołali bólu palcami gdy byłem w stanie przepukliny, potem jak już krążek mi pękł i nie mogłem chodzić to neurochirurg też mnie macał i nic, samemu też nic nie czułem - ani bólu przy ucisku ani nic pod palcem. Może znaczenie ma gdzie ta przepuklina/wypuklina się robi? choć fizjo śmieszkował z
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Ja ostatnio dostałem skurczu w plecach jak podnosiłem sztangę do wiosła. Większość już puściła ale nie mogę do końca podnieść wyprostowanej nogi, bo czuję jak mi się mięsień napina. W moim wypadku rozciąganie, spacery żeby to wszystko rozruszać i elektrolity uratowały sytuacje
  • Odpowiedz
@Vadzior: Jest to możliwe tj "wybicie" krążka do wewnątrz rdzenia lub na zewnątrz, może to od sił kompresyjnych zależy, mi "kulka" pojawiła się na zewnątrz i to czułem. Śmiesznie bo dostałem piłeczkę do rozciągania mieśni i tak jeździłem sobie po plecach i przez przypadek wjechałem na kręgosłup. ból był bardzo wymowny
  • Odpowiedz