Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
#pracait #programista15k #pracbaza #korposwiat #programowanie #nieruchomosci

Wg. was, czeka nas powrót pracy z biur, i oferty pracy w pełni zdalnej będą rzadkością?

Dlaczego pytam? Programista here, myślę nad zakupem domu na totalnym zadupiu (tak, znam wady i zalety bo pół życia tak mieszkałem), ale właśnie to mnie mocno martwi - kupić dom żeby się okazało za rok że trzeba jeździć 2h w jedną stronę codziennie do pracy, bym chyba na zasiłek poszedł albo do choroszczy. A domu nie sprzeda się tak łatwo jak mieszkania..

Może mamy tu jakiś HRowych świrów, którzy wiedzą i widzą jakieś trendy?

Bo wg. mnie, to ofert pracy zdalnej nie ubywa jakoś bardzo..

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Nighthuntero

• 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: hybryda bedzie standardem. Niektore firmy sie nawet reklamuja tym ze u nich wszyscy pracuja z biura. Klienci z USA sie nawet o to pytaja. To w przupadku kontraktowni/software house/oddzialy gigantow.

Male firmy ze swoim produktem spokojnie beda dzialac full-remote ale bedzie duzo trudniej sie do nich zalapac (bo wieksza konkurencja chetnych na full remote).
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: zależy od tego w czym pracujesz. Praca zdalna dla klienta z zachodu/zza wielkiej wody będzie zawsze. Pytanie, czy będziesz w stanie znaleźć pracę w takim formacie

Jakiś Java developer może mieć ciężko, gdzie Devops raczej nie będzie miał problemu ze zdalką.
  • Odpowiedz
@LoremIpsum2137: Ja nie wiem, o czym ty p--------z, bo nie wiem, jak to się ma do rynku w Polsce. Faang-srang. Nauczyłeś się ładnych słówek, jak na rynek wyrobników opłacanych tylko nieco lepiej niż jakiś pajeet i o podobnej do pajeeta roli. IT to całe 3% polskiego rynku pracy, a z tych 3% to może 1/3 techniczni i programiści, reszta to ludzie ze skillami transferowalnymi na każdą inną branżę.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: jako programista tak prędzej czy później bo większych firemek outsourcing to firmy z polskim neokapitalistycznym szefem który leci b2b i ściąga wszystkich do biura ale szukaj tam gdzie jest kolej lub ma byc. To będziesz dojezdAc godzinę-półtorej w jedną stronę. Nie ma to dużej różnicy vs 40-50 autobusem miejskim
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: ja w swojej niszy nie widzę żadnego alarmistycznego trendu żeby full remote zanikał wbrew medialnej nagonce. Jest trochę mniej ofert, ale dalej 70% ofert jest zdalnych. To powiedziawszy nie budowałbym się na totalnym zadupiu tylko tak do 40km od miasta bo nigdy nie wiadomo.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Będzie się zmieniać, ale nadal będzie opcja remote z conajmniej kilku powodów:
1. Przed covidem koszt pracy seniora w warszawie/krk/wro był zauważalnie wyższy niż np w częstochowie czy opolu, więc firmy z opcją remote miały możliwości obniżenia kosztów pracy
2. Koszt infrastruktury biurowej, to są miliony złotych za projekty, wykończenia, utrzymanie, wynajem (mówimy o dobrym standarcie)
3. Firmy mają już mnóstwo zdalnych pracowników których nie da się zmusić na
  • Odpowiedz
zależy od tego w czym pracujesz. Praca zdalna dla klienta z zachodu/zza wielkiej wody będzie zawsze.

@Saly: Tak jakby zagraniczne korpa za wielkiej wody nie wynajmowały piętra lub dwa w biurowcu.
Ja to widzę tak, jesteś specem w jakiejś dziedzinie, który działa pojedynczo z Polski, w sensie nie ma wielu osób z twojej firmy, działu co robi to co ty, lub podobną rzecz to dają full remote. Jak robisz coś
  • Odpowiedz
2. Koszt infrastruktury biurowej, to są miliony złotych za projekty, wykończenia, utrzymanie, wynajem (mówimy o dobrym standarcie)

@wpiot: Korporacje i tak wynajmują biura, więc chcą je na siłę zapełnić. Tak samo z pensjami dla korporacji nie robi to takiej różnicy, chcą mieć kogoś 2,3 w biurze to mu zapłacą więcej, ale dać podwyżkę to już robią problemy, W każdym razie nie doszukiwałbym się logiki finansowej w korporacjach na chłopski rozum,
  • Odpowiedz