Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Od 6 lat pracuje w korpo w dziale AML. Kasa nie jest zła (11k brutto), pracy jest zazwyczaj na jakieś 5h dziennie, nie mam stresów, ludzie spoko, wiekszość czasu zdalnie. Wszystko brzmi dobrze, ale patrząc w przyszłość kompletnie nie widzę perspektyw w tym dziale. Trafiłem na sufit jako senior i nie mam się za bardzo jak dalej rozwijać. Praca każdego jednego dnia wygląda dokładnie tak samo: parę pierdół do przeanalizowania, napisanie kilku maili, bezsensowne spotkania. Zakładam, że dział zostanie w niedalekiej przeszłości przeniesiony do jakiegoś kraju 3 świata albo zostanie zastąpiony przez AI. Nawet jeśli nie, to nie wyobrażam sobie reszty życia spędzić na tak bezsensownej i powtarzalnej klepaninie.

Stąd pytanie do was, jakie działy w korpo są najbardziej perspektywiczne? W co mógłbym spróbować iść? Co ciekawego poza korpo co byłoby sensownie opłacane, a nie byłoby fizyczną harówą.

Dodam, że jestem po finansach i że IT odpada. Z racji bycia po finansach myślę nie raz nad czymś z tym związanym.
#pracbaza #praca #finanse #korpo #korposwiat

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: heracinsky

• 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Wszystko oprócz operacji w banku. AML to robota dla małpy i tak: będzie przenoszona do tańszych krajów. Musisz czegoś się douczyć, bo jak wpadłeś w AML to będą ciebie widzieli tylko w AML.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 2
odkrywcza-nomadka-82:

Praca każdego jednego dnia wygląda dokładnie tak samo: parę pierdół do przeanalizowania, napisanie kilku maili, bezsensowne spotkania

@mirko_anonim: Czyli jak na większości pozycji w korpo ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Jak masz z tym duży problem
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: A jakie miasto? Bo w Wawie w sankcjach L3 (2LOD) zaczynałem w 2021 za 12 brutto, rok później miałem 13400. Teraz na tym grejdzie C12, to chyba bliżej 14-15 na starcie. A to taki solidny analityk, można dostać się właśnie z AMLu. Nie robiłem w AMLu, ale tu masz do review transakcje live, więc jest presja na czas. Kwoty też potrafią robić wrażenie, bo bywała zatrzymana płatność związana z
  • Odpowiedz
Już w nim jest, Polska to tania robolownia dla zachodu.

@PfefferWerfer: tak było do 2020. Teraz Polska staje się za droga i niekonkurencyjna - patrz masowe zamknięcia dużych zachodnich montowni w ostatnie 2 lata.

Nie robiłem w AMLu, ale tu masz do review transakcje live, więc jest presja na czas. Kwoty też potrafią robić wrażenie, bo bywała zatrzymana płatność związana z takim NordStream na 50 baniek dolców i eskalowane to wysoko, nie
  • Odpowiedz
tak było do 2020. Teraz Polska staje się za droga i niekonkurencyjna - patrz masowe zamknięcia dużych zachodnich montowni w ostatnie 2 lata.

@MarteenVaanThomm: No nie do końca - zamknięcia montowni wynikają z kosztów energii i zwalniającego przemysłu europejskiego (najgorzej ma się automotive a tutaj problemem są już w ogóle nie tylko ceny robocizny i energii a cały model biznesowy europejskich spółek które są niekonkurencyjne ze swoim towarem), a nie
  • Odpowiedz
@MarteenVaanThomm: ale ja piszę o sankcjach nie AML. I gwarantuję Ci, że nikt nie da jeszcze przez długi czas AI do 2LOD sankcji.

1LOD (biznes - operacje) jak najbardziej. Dobrze wytrenowane AI w transakcji bankowej rozpozna czy słowo/fraza, która zatrzymała transakcję wskazuje na osobę fizyczną, czy też został wspomniany sankcjonowany tankowiec. Albo czy Santiago de Cuba to tylko nazwa ulicy w Madrycie a nie prawdziwa referencja do Kuby. I tu
  • Odpowiedz