Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Jak bardzo człowiek się frajerzy idąc na 2xUoP jako programista (Nie ma możliwości B2B xD)? Pomijając hajs z progów podatkowych, czy są wstanie mnie jakoś namierzyć lub dowiedzieć o sobie? Jeśli tak to jak?

#programista15k #programowanie #pracait #korposwiat #pracbaza

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

• 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

"Kamilku, pracujesz u nas od 2 lat, zauważyliśmy podczas audytu ze w CEiDG pojawila sie dzialalnosc gospodarcza na twoj adres zamieszkania i twoje dane - czy mozesz wyjasnic z czego to wynika"

( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)

oczywiscie, raczej nic takiego nie ma miejsca, ale no, dupsko to w sumie masz wystawione, pytanie czy
  • Odpowiedz
@katopa: Ty się smiejesz, ale u mnie w firmie była taka sytuacja. Dyrektor pewnego działu założył po cichu swoją firmę w branży na styku z moją firmą. Sprawa wyszła na jaw po jakiś 2-3 miesiącach od założenia i cóż, wyleciał na zbity pysk :/
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: na dwóch UoP jest pewne ryzyko, związane jest z 15 krotnością składki emerytalnej. Zakładamy że oba zakłady płacą ci składki i na koniec roku przekraczasz w/w próg składki. Wtedy konieczne jest zrobienie korekty w zusie (przez płatnika) lub zus sam zwróci płatnikowi nadpłacone składki. Będzie to zapewne jedna firma, zus sobie jakoś wybierze.

I wtedy Anetka z księgowości może zapytać - ale jak to? I jak zapyta, to to
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: no risk, no fun. Jedyna sensowna opcja w tym przypadku to taka, w której księgowość w twoich fabrykach jest outsourcowana do zewnętrznej firmy, wtedy outsourcowana Anetka z księgowości ma cię generalnie w dupie i nie zadaje pytań
  • Odpowiedz