Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Trener rozpisał mi plan - typowy split. Trenować tak, czy zmienić? Na wykopie wszyscy piszą że split bezsensu :( mam rok stażu jak coś #mikrokoksy #mirkokoksy #silownia

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi

🫶 Twoje wsparcie = dalszy rozwój projektu. Wspomóż projekt

• 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim to zależy jaki to trener i jak bardzo mu ufasz i jak dobrze Ci wyjaśnił dlaczego wybrał akurat taki system.

Planu bym nie zmieniał, co najwyżej trenera jeżeli uważasz że jego metody są bezsensu.

Ps. Push-pull-legs czy też upper-lower to też formy split.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: kto tu niby piszę że split jest bez sensu?

zasadniczo każdy rozkład ćwiczeń inny niż FBW jest formą splitu

w dzisiejszych czasach jak ktoś ma chociaż minimum pojęcia w temacie to nie da się rozpisać złego planu treningowego, wszystko bazuje na czymś co już było, nikt nie wymyśli koła na nowo, rodzaj planu jest kompletnie bez znaczenia pod warunkiem ćwiczenia nim odpowiednio długo i sensownej progresji

plan przede wszystkim
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: czyli płacisz za trenera a wolisz na mirko i tak spytać? No szanuje w opór xD

Split ok, fbw ok. To są niuanse, na razie słuchaj trenera i dawaj z siebie wszystko. Z czasem będziesz wiedział co lubisz, co daje Ci efekt i jak twoje ciało na jakie treningi reaguje to sobie dostosujesz. Od czegoś trzeba i tak zacząć. Ja akurat bardzo lubię fbw.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): Panowie dzięki za odpowiedzi!!! Wiem że inne formy niż FBW to też w pewnym sensie split, ale moje wątpliwości dotyczace tego planu są takie, że każda grupa mięśni jest trenowana tylko raz w tygodniu, a to chyba za mało? (3 treningi w tygodniu)

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: mkarweta
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
wytrwały-badacz-11:

moje wątpliwości dotyczace tego planu są takie, że każda grupa mięśni jest trenowana tylko raz w tygodniu, a to chyba za mało? (3 treningi w tygodniu

@mirko_anonim: słuszne wątpliwości. Split się robi raczej jak jesteś zaawansowanu i ćwiczysz x5
  • Odpowiedz
słuszne wątpliwości. Split się robi raczej jak jesteś zaawansowanu i ćwiczysz x5 w tygodniu.

@mirko_anonim: Dokładnie. Tez przez pierwsze miesiące chodzenia na siłownię ćwiczyłem typowym bro-splitem za namową znajomego, który mnie wdrażał w siłkę. Bardzo mi to nie pasowało i kiedy 'zerwałem się ze smyczy' przerzuciłem się na FBW i.... dopiero wtedy moje mięśnie zaczęły rosnąć jak balony, zwiększyła się siła etc.
Gdybym przez te pierwsze 3 miesiące nie przyswajał
  • Odpowiedz