Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Co zrobilibyście na moim miejscu?

Mam w chwili obecnej 300k oszczędności oraz małą kawalerkę, w której mieszkam, co jest istotne, bo nie muszę wydawać kasy na wynajem, a jej utrzymanie kosztuje mnie na prawdę grosze.

Mam 32-lata i chciałbym się przenieść do czegoś większego, w grę wchodzi albo bliźniak pod Krakowem, albo jakieś większe mieszkanie, około 70 metrów w Krakowie. Zakładając, że ceny zostaną na tym samym poziomie, mógłbym przez dwa lata dozbierać około 200k, wziąć kredyt 500k i kupić za milion coś fajnego, bo w tej kwocie już jest jakiś rozsądny wybór.

Z drugiej strony, jak ceny mają przez dwa lata pójść do góry, to mogę za dwa lata mieć +200k na koncie więcej, ale być w podobnej (lub nawet gorszej) sytuacji niż teraz.

Życiowo mi się nie śpieszy, mogę poczekać te dwa lata. Pytanie tylko, czy warto?

#nieruchomosci

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Nighthuntero

❤️ Projekt mirko.pro działa dzięki wsparciu użytkowników - dziękujemy! Wspomóż projekt

• 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim ceny mieszkań w Krakowie sa wysokie, ale daleko jest od jakiejs banki, pomimo ogromnych wzrostów w ostatnich latach. Zalezy czy do miasta dalej będzie ciągnąć wiecej ludzi czy trend sie odwróci.
Szacuje się, że koniec wojny na Ukrainie spowoduje odpływ ludzi z tamtad (wbrew wcześniejszym opiniom że nagle wszyscy wrócą) co dalej może podbijać ceny w większych i modnych miastach w Polsce.

Więc zarówno następne 2 lata mogą oznaczać stabilizację (realnie spadek
gradekmi - @mirko_anonim ceny mieszkań w Krakowie sa wysokie, ale daleko jest od jaki...

źródło: temp_file2481872959621614511

Pobierz
  • Odpowiedz
@gradekmi: w mojej ocenie, jak OP pracuje zdalnie i jego partnerka też, to miasta typu Wieliczka, gdzie ma tak na prawdę wszystko są dobrym wyborem. Dla dzieci szkoła jest, sklepy, lekarze. Do Krakowa może dojechać w miarę szybko raz w tygodniu.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: wg mnie zależy, gdzie pracujesz czego chcesz od życia, jak spędzasz czas, jak chcesz ten czas spędzać, czy jesteś sam czy w związku itd. imo jak masz dziewczynę i myślisz o rodzinie to kupowałbym teraz, z kredytem na zmienna stopę. Bo nie ma co życia odkładać. Teraz może i nie jest tak tanio jak było, ale przynajmniej jest wybór. A jak stopy spadną, to może się większy ruch na
  • Odpowiedz