Wpis z mikrobloga

✨️ Jak poprawić koncentrację podczas pracy i nauki?
Mam ogromne problemy z koncentracją w trakcie pracy czy nauki. Praca przy kompie i po prostu wszystko mnie rozprasza.

Poklikam kilka minut to co musze po czym odpalam nową kartę, wchodzę na wykop, youtube, fb, jakies losowestronki. I tak w kółko.
Jak nie nowe karty to wstanę od biurka, coś zrobie, pójde do kuchni zajrzec do lodowki, wyjrtzec przez okno. Cokolwiek innego niż praca.

Podobnie mam z nauką z różnych kursów czy tutoriali online. Chwila skupienia po czym zaraz nie mam pojęcia o czym mówią i robie coś w tle.

Jak mam dużo pracy i poświęce kilkanaście minut na ciągła robotę to jest już sukces ale rzadko się to zdarza.

Bardzo mnie to irytuje, bardzo mi to przeszkadza bo się nie rozwijam i tracę czas. Próbowałem pracować z timerem (pomodoro) ale działało to tylko przez chwilę. Stanowisko pracy tez mam takie jak byc powinno (czyste, jedynie to co potrzeba, brak zbednych rozpraszaczy).

Mieliście / macie podobnie? Możecie coś doradzić? Jakieś techniki? A może suplementy / leki wspomagające koncentracje?

#pytanie #kiciochpyta #zdrowie #praca #pracbaza #pracawit #pracait

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

❤️ Projekt mirko.pro działa dzięki wsparciu użytkowników. Wspomóż projekt

• 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: mam podobnie choć może nie aż na taką skalę. Na pewno musisz usunąć źródła rozpraszania czyli blokada dostępu do wszelkich social mediów. Ja mam pododawane wpisy w /etc/hosts na kompie abym nie wchodził na Fejsa i tym podobne strony.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim:
Często jeżeli nie możesz się skoncentrować to może to być winna nudnych i kiepskich materiałów które się źle czyta. Po drugie nie musisz być totalnie skoncentrowany na czymś na 100 % przez godzinę, nawet lepiej nauka idzie nie skupiasz się bez przerwy na czymś, i podchodzisz do czegoś na luzie.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: diagnoza i leki na ADHD xd W sensie serio brzmi jak ADHD i normalnie idzie dostać diagnozę i leki co pomagają. Tylko niestety to droga zabawa. Jak wolisz opcje tania to może zrób eksperymenty z jakimiś substancjami. Zwykła melisa, może okazyjny weed. Można tez palić fajki ale je bardzo trudno rzucić.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Sam też mam podobny problem od dłuższego czasu, co chwilę myślę o czymś innym niż zadanie które mam do zrobienia i nie wiem co z tym też zrobić bo jest to dość męczące ( ͡° ʖ̯ ͡°) Na szczęście w pracy nie mam jakiegoś dużego ciśnienia to daje sobie radę, gorzej jak przyjdzie mi zmienić pracę pewnie będzie ( ͡° ʖ̯ ͡°
  • Odpowiedz