Wpis z mikrobloga

✨️ Jak radzić sobie z rodzinnymi oczekiwaniami w trudnych sytuacjach?
Mirki, mam nietypowe pytanie. Mieszkam 100 km od domu rodzinnego i babki. Zazwyczaj to ja musiałem jeździć do rodziców i na tle rodzeństwo było to dosłownie 5 razy częściej, bo mieszkam bliżej i nie mam dzieci. Zwłaszcza babka domagała się moich przyjazdów. Ostatnio niestety babka zapadła na zdrowiu i trafiła do ośrodka, jakieś 50 km ode mnie. I wymyślono sobie, że mam z ojcem jeździć tam na zmianę. Ostatnio relacje się zepsuły i jeździłem rzadziej, ale są apele, żeby w takiej sytuacji schować dumę do kieszeni. Wiem, że ojciec jest jedynym spadkobiercą, ale dowiedziałem się, że nie chce się zbytnio dzielić albo planuje dać każdemu po równo. Dla mnie to sytuacja absurdalna. Nie dość, że wcześniej jeździłem dużo częściej, bo przecież mieszkam bliżej i nie mam dzieci, a babuni nie może być przykro, to jeszcze zamierzają się mną wyręczać. I oczywiście rodzice tłumaczą rodzeństwo, że dla nich to byłoby uciążliwe. Zanim zacznie się moralizowanie to mam krótkie pytanie - czy odmówić grzecznie, że nie mam czasu czy odmówić szczerze, że to nie jest moja matka i nie jestem spadkobiercą.

#rodzina #spadek #dziadkowie #rodzice #spadki

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

❤️ Projekt mirko.pro działa dzięki wsparciu użytkowników. Wspomóż projekt

• 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim:Jak rodzice mogą wymagać od syna opieki nad babcią? Powiedziałabym, że w przyszłości to mnie czeka opieka nad rodzicami, natomiast obowiązek zajmowania się własnymi rodzicami spoczywa na nich.
  • Odpowiedz