Wpis z mikrobloga

✨️ Dlaczego Polska nie jest takim świetnym krajem do życia?
Rozwala mnie za każdym razem jak ktoś mówi że Polska to świetny kraj do życia przecież. To ja zapytam w jakich kategoriach taki dobry? Koronnymi argumentami zawsze są "żyje się lepiej niż 20 lat temu" albo "zawsze mogłeś urodzić się w Afryce". Nie no super argumenty, równie dobrze zawsze mogłem urodzić się w Niemczech czy Szwecji gdzie jest cywilizacja. Przecież tutaj nic dobrze nie funkcjonuje to jak ma się dobrze żyć? Ile jeszcze afer musi być żebyśmy przestali być krajem bloku wschodniego? Co zabawne, niektórzy narzekali na Ukraińców że nie pasują do naszej cywilizacji.. co za absurd że my mentalnie dosłownie niczym się nie różnimy od wschodu.

"Jedź na zachód to zobaczysz że u nas lepiej" - no to byłem i jest lepiej, ceny podobne a jeszcze ludzie milsi. Tylko u nas sposobem na rozwój jest wyłudzanie dofinansować UE, kolesiostwo i dorabianie się na garbach innych. Co jest u nas lepsze? Służba zdrowia? Edukacja? Zarobki? Ceny mieszkań? Demografia? Kultura na drodze? Nawet na rynku matrymonialnym wieje postsowieckim klimatem. Dobrze że jeszcze jedziemy na patencie taniej siły roboczej bo ciężko by było eksportować nasze cwaniactwo i smutne mordy.

#polska #emigracja #demografia #gospodarka #praca #nieruchomosci #afera #ekonomia #polak #przegryw #testoviron

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Dipolarny

💚 Dzięki Twojej dotacji możemy utrzymać projekt i wprowadzać nowe funkcje! Wspomóż projekt

mirko_anonim - ✨️ Dlaczego Polska nie jest takim świetnym krajem do życia? Ⓘ
Rozwala ...

źródło: images

Pobierz
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@PanieAreczku: po części OP ma rację, na pewno bezpieczeństwo to duży plus - chociaż z tym jest różnie (Ukrainiec, gej, czy czarny mogą się czuć mniej bezpiecznie czasem).
Za to zdecydowanym plusem jest perspektywa tego, że po ewentualnym rozszerzeniu UE na wschód Polska ma bardzo dobre widoki na przyszłość.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: generalnie się zgadzam ale takie przeciętne życie w małym mieście w Szwecji czy Niemczech to też nie jest jakieś niesamowicie fajne. Jak dla mnie to emigracja się opłaca teraz tylko do krajów typu Szwajcaria, Luksemburg, Singapur itd. Czyli do rajów podatkowych gdzie możesz w jakimś korpo albo jako specjalista dobra kasę trzepać.
  • Odpowiedz
Polska jest przede wszystkim BEZPIECZNA, czysta i są tu niskie podatki dla ambitnych i zamożnych- mimo wszystko.

@PanieAreczku: Polska jest bezpieczna, bo nigdy nie była targetem socjalnym dla przybyszy z innych krajów. Tak, wszystkie kraje, które rozdawały socjal na lewo i prawo, teraz zbierają tego żniwa.

Czysta? W pewnym sensie tak, można to odczuć, gdy zwiedza się główne aleje miast, nowe osiedla czy zadbane parki. Wystarczy pójść w pierwszą gorszą
  • Odpowiedz
@PanieAreczku: jest bezpieczna, bo małpa drogowa może cię potrącić, lub zapchać z drogi podczas wyprzedzania? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Wiesz jak wygląda życie ofiar wypadków drogowych?

Zresztą na chodniku masz małpy na hulajnogach elektrycznych
  • Odpowiedz
@Doktor_Proton:

Wystarczy pójść w pierwszą gorszą uliczkę, za kamienicę, za stare budownictwo, wejść do klatki schodowej niektórych bloków i można się zdziwić.

Różnica jest taka że u nas możesz max stracić portfel,. A w no-go zones życie.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Mi najbardziej nie pasuje mentalność ludzi, ciągłe zaglądanie w kieszeń innym i narzucanie swojej „domyślnej” wizji życia, kult mieszkań, patrzenie na innych z góry, ogólna frustracja, skala alkoholizmu
  • Odpowiedz
  • 0
@mirko_anonim: dla mnie w Polsce jest najgorsza kultura na drodze, a raczej jej brak. Do tego dochodzi zbyt duza ilosc znakow drogowych- to mnie np. dezorientuje i przez to ciezko mi sie skupic na drodze, bo musze parzec na pierdyliard znakow. W DE znaki drogowe sa zdecydowanie sensowniej porozstawiane i nie atakuja cie na kazdym kroku. Druga sprawa to stosunek kosztow zycia do zarobkow- z normalnej pracy nie da sie
  • Odpowiedz
  • 0
@mirko_anonim: nie nie, większe prawdopodobieństwo, że byś się urodził w kraju trzeciego świata, w biedzie, niż w Polsce, czy Szwecji, Niemczech. U innych też masz patologię, tylko jako migrant ich nie widzisz.
  • Odpowiedz