Wpis z mikrobloga

Opublikowano listę "toksycznych" czekolad. Nie jestem jednak w stanie stwierdzić z kiedy to news, ale 2017 z pewnością. W 70 na 45 skontrolowanych produktów stwierdzono za dużą ilość ołowiu lub/i kadmu. Wśród nich m.in

- Lindt Excellence 85% Cocoa Extra Dark Chocolate Bar
- Lindt Excellence 70% Cocoa Smooth Dark Chocolate Bar
- Ritter Sport 73% Cocoa Fine Extra Dark Chocolate with fine cocoa from Ecuador
- Dove Silky Smooth Dark Chocolate Bar

Natomiast bez tych związków (lub z dopuszczalną normą) okazały się m.in:

- Ferrero Collection Fine assorted Confections
- Lindt Excellence A Touch of Sea Salt Dark (with Fleur de Sel sea salt crystals)
- Lindt Gold Bunny Milk Chocolate
- Snickers
- M&M's Chocolate Candies Milk Chocolate, Made with Real Milk Chocolate
- Nestle Crunch

Osobiście chciałbym zwrócić jednak uwagę, że przekroczenie norm kadmu oraz olowiu stwierdzono w gorzkich czekoladach; gdzie % udział udział miazgi kakaowej jest większy; po prostu nie może to trafić tam z innego miejsca jak z gleby, na której jest uprawiany, a nie na samej linii produkcyjnej - więc problem możne dotyczyć ogólnie czekolad gorzkich wysokiej jakości - pamiętajmy również, że dawka czyni truciznę i jeśli ktoś nie je tego codziennie namiętnie, to bym nie panikował

#mikrokoksy #mirkokoksy #dieta #zdrowie #odchudzanie #czekolada #fullborsukworkout
  • 9
@Kasahara: to jest raport z US. pytanie czy te same czekolady produkowane w Europie maja ten sam problem? domyslam sie, ze chodzi o to skad jest sprowadzane kakako. domyslam sie tez ze ten sam brand moze produkowac czekolady w Europie i w US z kakao z innego zrodla?