Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Wrzucili mnie w firmie na rekrutera
technicznego mid/senior java devów, jak dobrze to poprowadzić? Do tej pory byłem jedynie kilka razy na rozmowach z juniorami i wtedy wystarczyły standardowe pytania z top100 pytań z googla- oop, clean code, złożoność obliczeniowa, kolekcje, pytania o problemy w side-projektach, sporo otwartych pytań żeby sprawdzić czy ktoś jest kumaty. Natomiast na mid/senior domyślam się, że trzeba rozmowę poprowadzić inaczej - pytania o projekty w poprzednich firmach, co tam robił, pytania o wzorce architektoniczne/projektowe (jak rozwiązał byś taki i taki problem?) Co jeszcze?
Firma bardzo chciała, żebym dał im praktyczne zadanie do domu na kilka h, ale nie strzelę sobie w stopę takim czymś, bo to tylko odfiltruje najlepszych, żaden wymiatacz nie podejmie się robienia takiego zadania.

Jak ktoś pamięta swoje rozmowy na mid/senior albo miał ostatnio i wspomina ją dobrze to proszę o porady.

#programowanie

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Wyślij anonimową PW do autora (niebawem) · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Jailer
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Najfajniejszą rozmowę jaką wspominam to ta, w której dev pozwolił sobie pominąć "100 pytań do" bo miałem już doświadczenie i jak napisałem że coś znam, to coś znam. resztę "umiem w google i stackoverflow". w otwartej rozmowie wspólnie stwierdziliśmy, że nie ma idealnego systemu i często marzenia programisty spotykają się z twardym biznesem i budżetem. Spytał mnie jak wyglądałby mój wymarzony system, np CRM. Jak rozwiązałbym kwestie wdrażania kodu,
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Na seniora, nie dowiesz się wszystkiego od kandydata z jednej rozmowy, to zależy jaki rodzaj rozmowy przeprowadzasz. W dobrych firmach złotym standardem jest mieć co najmniej dwie, mieć osobno rozmowę czysto techniczna (jakieś algo, struktury danych, live coding i rzeczy które wymieniłeś) oraz rozmowa type architektura/design (cloud, microservicey, skalowalność, zbieranie wymagań funkcjonalnych, niefunkcjonalnych, szacowanie budżetu zarówno czasowego jak i $$$, availability, security itd. Itd. - temat rzeka). Powiedziałbym że
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Prowadziłem setki rozmów technicznych jako developer. Ale dopiero kilka lat temu nowy człowiek pokazał mi jak najszybciej ocenić developera.

Zadaj mu pytanie:
- Opowiedz mi o swoim aktualnym projekcie
- Potem pytasz - a co Ci się w nim nie podoba?
- Potem pytasz - a co byś z
  • Odpowiedz