Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Czy #psychoterapia ma sens, jeżeli wiem, że moj problem wynika z samotności? No bo czego ja tak na prawdę się nauczę o sobie, sam siebie potrafię zdiagnozować. Całe życie na uboczu społeczeństwa, bez baby, bez nikogo. Ja nawet urlopu nie lubię brać, bo praca to jedyne miejsce gdzie nie myślę tak o sobie. Niby w niej odliczam czas do powrotu do domu, ale po powrocie dosłownie zdycham psychicznie, że jestem sam, nie mówiąc już o weekendach. Może psychoterapeuta pomógłby mi jakoś zaakceptować po prostu ten stan, sprawić że nauczę się żyć samemu, chociaż ciężko mi w to wierzyć. Czy może lepiej iść do #psychiatra ? Może są jakieś tabletki przez które nie będę czuł, po co mam cokolwiek czuć, jeżeli są to zazwyczaj zle emocje.
#zalesie #samotnosc #depresja

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Wyślij anonimową PW do autora (niebawem) · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: digitallord
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 34
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via mirko.proBOT
  • 4
Odpowiedź anonimowego użytkownika:

To że wybierasz samotność z czegoś wynika. Problem leży pewnie głębiej, a samotność to jego efekt. Jeśli zaangażujesz się w psychoterapię to napewno ci pomoże. Trzeba tylko znaleźć psychoterapeutę który ci będzie odpowiadał, zaufasz mu. Pisze z doświadczenia. Na nfz jak będziesz chciał iść do psychoterapeuty to pierw wizyta u psychiatry.

• Odpowiedz
@mirko_anonim to pytanie, które zadaję sobie sam. U mnie samotność wynika raczej z przyczyn niezależnych ode mnie. Po prostu nie mam przyjaciół, drugiej osoby (nigdy nie miałem) i nie wiem, czy ten stan się zmieni
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: chcesz powiedzieć, że jesteś samotny w kraju gdzie 30mln ludzi mówi tym samym językiem, wywodzi się z tej samej kultury?

Ty nie umiesz nawiązać relacji z tymi ludźmi i to wynika z Ciebie. I możesz to zmienić podczas terapii.

Samotny to możesz być podczas samotnego rejsu na środku morza...
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0

Prawdopodobnie ma sens, bo ludzie prawie nigdy nie potrafią dobrze ocenić dlaczego mają problemy albo za bardzo fiksują się na jednym, najbardziej widocznym problemie pomijając prawdziwe problemy.

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Jailer
  • Odpowiedz
@abc-def: prawda jest właśnie odwrotna. W podstawówce nie musisz umieć w relacje żeby mieć znajomych, bo narzuca Ci ich grupa. W dorosłym życiu jest odwrotnie, musisz sie postarać i być kimś wartościowym, żeby otaczali Cię fani ludzie
  • Odpowiedz
a jak niby coś takiego miałoby gościowi pomóc jeśli brakuje mu podstawowej wartości dla każdego człowieka, czyli bliskości? Będzie cierpiał dalej.

@abc-def: Widzę że nie bardzo rozumiesz źródło problemu więc tłumaczenie ci tego jest zbyteczne.
  • Odpowiedz
@abc-def: źródłem na poziomie ogólnym sa Twoje możliwości w nawiązaniu i utrzymywaniu relacji Ludźmi. Jeżeli masz wymowke, że tylko w podstawówce można się tego nauczyć to widocznie w to wierzysz więc szkoda czasu na pomaganie Ci, bo i tak nikt nic nie wskóra.. napisz jak zmienisz zdanie
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0

Psychoterapia ma sens tylko i wyłącznie, gdy trafisz na dobrego terapeutę. W innym przypadku psychoterapia to scam , który można postawić na półce obok wróżek.
Jeśli się zdecydujesz, to kontroluj czy terapeuta Cie słucha i rozumie.

• Odpowiedz
@Floyt: A jakie jest to źródło? Bo jak ja byłem u terapeutów to mi sami powiedzieli, że terapia na takie rzeczy nie jest w stanie pomóc, więc to co mówisz o jedynym wyjściu jest najzwyczajniej nieprawdziwe.
  • Odpowiedz
@programista15cm: A jak się tego nauczyłeś niby sam potem totalnie od zera? Ja z takimi problemami jak poszedłem do terapeutów to jedynie się dowiedziałem, że terapia od tego nie jest, więc mam wrażenie, że z tą terapią tu ściemniasz.
  • Odpowiedz