Aktywne Wpisy

Onkosfera +286
Wyżalić się muszę, bo się uduszę. Właśnie umiera moja babcia. Nie wypada mi narzekać, bo kobita ma 101 lat, ja sama jestem stare pudło powyżej 40, zaś główny ciężar zajmowania się babcią wziął na siebie mój 72 letni ojciec. Ja pełnię funkcję pomocniczą, jestem samozwańczy asystent opieki paliatywnej.
Czuję że zaraz zwariuję, patrząc na to, jak ta kobieta traci świadomość i jak jej ciało powoli się rozpada. W mojej głowie ona nie
Czuję że zaraz zwariuję, patrząc na to, jak ta kobieta traci świadomość i jak jej ciało powoli się rozpada. W mojej głowie ona nie
źródło: 1000052806
Pobierz
dzony77 +513
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

Czy #psychoterapia ma sens, jeżeli wiem, że moj problem wynika z samotności? No bo czego ja tak na prawdę się nauczę o sobie, sam siebie potrafię zdiagnozować. Całe życie na uboczu społeczeństwa, bez baby, bez nikogo. Ja nawet urlopu nie lubię brać, bo praca to jedyne miejsce gdzie nie myślę tak o sobie. Niby w niej odliczam czas do powrotu do domu, ale po powrocie dosłownie zdycham psychicznie, że jestem sam, nie mówiąc już o weekendach. Może psychoterapeuta pomógłby mi jakoś zaakceptować po prostu ten stan, sprawić że nauczę się żyć samemu, chociaż ciężko mi w to wierzyć. Czy może lepiej iść do #psychiatra ? Może są jakieś tabletki przez które nie będę czuł, po co mam cokolwiek czuć, jeżeli są to zazwyczaj zle emocje.
#zalesie #samotnosc #depresja
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Wyślij anonimową PW do autora (niebawem) · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: digitallord
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim
To że wybierasz samotność z czegoś wynika. Problem leży pewnie głębiej, a samotność to jego efekt. Jeśli zaangażujesz się w psychoterapię to napewno ci pomoże. Trzeba tylko znaleźć psychoterapeutę który ci będzie odpowiadał, zaufasz mu. Pisze z doświadczenia. Na nfz jak będziesz chciał iść do psychoterapeuty to pierw wizyta u psychiatry.
──────────────────
Ty nie umiesz nawiązać relacji z tymi ludźmi i to wynika z Ciebie. I możesz to zmienić podczas terapii.
Samotny to możesz być podczas samotnego rejsu na środku morza...
Prawdopodobnie ma sens, bo ludzie prawie nigdy nie potrafią dobrze ocenić dlaczego mają problemy albo za bardzo fiksują się na jednym, najbardziej widocznym problemie pomijając prawdziwe problemy.
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Jailer
@abc-def: Widzę że nie bardzo rozumiesz źródło problemu więc tłumaczenie ci tego jest zbyteczne.
Psychoterapia ma sens tylko i wyłącznie, gdy trafisz na dobrego terapeutę. W innym przypadku psychoterapia to scam , który można postawić na półce obok wróżek.
Jeśli się zdecydujesz, to kontroluj czy terapeuta Cie słucha i rozumie.
─