Aktywne Wpisy

M83_ +17
6 miesięcy stażu
Trt (500mg tygodniowo)
Wstawałem o 4 rano jak każdy spał (nie wiem po co)
Kreatyna 5 gram (w dni kościelne)
#silownia #mikrokoksy
Trt (500mg tygodniowo)
Wstawałem o 4 rano jak każdy spał (nie wiem po co)
Kreatyna 5 gram (w dni kościelne)
#silownia #mikrokoksy
źródło: image_picker_F46D1AC5-D9BC-4CC2-BF28-80B00760C2AA-51115-000036B9C3508A11
Pobierz
Kris26 +78
źródło: 1000000093
Pobierz

Nie wiem co zrobić z tematem #nieruchomosci mieszkania
Wynajmuje teraz małe mieszkanie(może nawet za małe) w dużym mieście. Łapie się na kredyt 2 procent i miałbym max tego wkładu 200k jak trzeba. Mógłbym teraz pewnie kupić mieszkanie "jakieś"(mam kilka lokacji na oku) i zamieszkać. Będzie za "chwilę" budowa mieszkania w lokalizacji idealnej gdzie pewnie bym mógł siedzieć 10+ lat.
Problem że nie wiem ile czasu do zbudowania, minimum 2 lata. Dodatkowo jest szansa że zabiorą 2% albo cena będzie taka że będę musiał mieć małe mieszkanie/wcale. Tutaj nawet pewnie byłbym w stanie iść w normalny kredyt byle mieć tą lokacje, ale serduszko i kieszeń wolałyby nie. We wszystkich sytuacjach rynek pierwotny tylko ale to raczej nie ma znaczenia dla dylematu. Opcje mega taniego wtórnego niestety odrzuciłem po researchu.
Nie wiem co w tej sytuacji zrobić. Czekać na lepszą lokacje czy zamieszkać gdzieś teraz w "gorszym" mieszkaniu. Cokolwiek nie zrobię mogę żałować.
Za kupieniem teraz:
- Dopłaty do kredytu
- Skończenie z wynajmem od razu
- Mogę sprzedać i zmienić na drugą lokacje jak będzie szczęście w terminach
- Może zadziała zasada pierwsze mieszkanie dla wroga(?)
Przeciw kupieniu teraz:
- Musiałbym wykańczać pod sprzedaż nie pod siebie
- Mogę stracić świetną lokacje przez niecierpliwość
Za kupieniem później:
- Lokacja lokacja lokacja
- Mieszkanie pod siebie we wszystkich tego słowa znaczeniach
Przeciw kupieniu później:
- Nie wiadomo co będzie, opóźnienia z powodów różnych
- Nikt nie zna ceny przez punkt wyżej
- Możliwe utracenie dopłat z powodu czasu(ograniczenie programu) lub wyjścia poza limit wkładu
- Różne powody dla których nie kupuje tej opcji w stylu ceny w kosmosie, inne nowe wady się pojawiły i wracam do opcji pierwszej i tracę wynajmując etc.
Rozum chyba podpowiada kupić teraz(zwłaszcza przez maxowanie kredytu2%). Może też siedzę w strefie komfortu i wynajduje powody dla braku działania.
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: razzor91
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim