Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Cześć, mam pytanie nad którym się głowie, mam 22 lata i nie mam pojęcia co ze sobą zrobić, mam masę wolnego czasu po pracy w kołchozie, ale nie chciałbym spędzić tak całego życia pracując za minimalną. Jaki kierunek powinienem wybrać w 2023/24 roku i dlaczego? Lepiej w tym momencie jest uczyć się na analityka i pchać się w IT w przyszłym roku, czy lepszym wyjściem jest pójście w budowlankę? Zależy mi na przyszłej stabilności i mierze na długofalowe korzyści i efekty, a nie szybki pieniądz za rok od dzisiejszego dnia. Jaka jest aktualnie sytuacja na rynku budowlanym i na rynku IT? Co jest bardziej perspektywiczne i czy obie roboty są dla każdego? Proszę o pomoc, mam zerowe doświadczenie w jednym i drugim, ale chciałbym wybrać jedną z tych dwóch dróg i zacząć się szkolić w tym kierunku poświęcając na to 6-8 godzin dziennie.

#budowlanka #remontujzwykopem #stepujacybudowlaniec #pracait #programowanie #programista15k #pracbaza #kiciochpyta

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: RamtamtamSi
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 27
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: jak jesteś inteligentny i pracowity to w IT będziesz dobrze zarabiał, ale to w perspektywie powiedzmy 5-6 lat, ale najpierw czeka cię kilka ciężkich lat.

W budowlance to zależy czy mówisz o jakimś inżynierze budownictwa czy malarzu/tynkarz/wykończeniówka itp. Jak to pierwsze to bez studiów nie da rady. Jak to drugie to tutaj jesteś sobie sterem, żeglażem i okrętem. I ci drudzy wcale mało nie zarabiają. Fachowcy wyciągają tyle co
  • Odpowiedz
@jacekkowalski9122: przesadzasz z tym czekaniem na dobre płace w it. 1 rok nauki i 1 rok pracy i na spokojnie przekraczasz średnią krajową. Nie jest to programista 15k (czy 25k), ale z perspektywy najniższej krajowej to gigantyczny wzrost standardu życia.
  • Odpowiedz
@depish: powodzenia w szukaniu pracy po roku nauki mając kilka k osób na jedno miejsce na juniora. A ofert co kot napłakał, bo dla firmy junior to koszt, więc lepiej zatrudnić mida/seniora.
  • Odpowiedz
@majkel88: zatrudnialiśmy w tym roku juniorów i 2/3 uczyło się około roku. Trzeci był na 4 roku studiów. Poza tym wiem jakie pytania zadaję na rozmowie, to nie jest nie wiadomo co. Mam też info jak wyglądają takie rozmowy w innych firmach i wszędzie poziom nie jest nie wiadomo jak wysoki.
  • Odpowiedz
@gharman: frontend (React) i backend node/[ython. Raczej z bootcampa ludzi nie zatrudniamy. Zazwyczaj ludzie po bootcampach niewiele umieją. Bierzemy albo studentów, albo samouków.
  • Odpowiedz
@depish: ah to dokladnie technologie w ktorych sie ucze. jeszcze na bootcamp nie poszedlem ucze sie sam pol roku, myslalem zeby teraz pojsc na bootcamp zeby wszystko sobie po kolei ulozyc. to bedzie na minus dla mnie?
  • Odpowiedz
@gharman: raczej tak. Bootcamp może być przydatny, ale większość osób które tam idzie nie robi nic poza udziałem w zajęciach, a to nie wystarczające, więc jak ktoś zobaczy bootcamp w CV to będzie oceniał cię przez ich pryzmat.
Inna sprawa, że bootcampy są chorendalnie drogie i nie warte swoich cen.
  • Odpowiedz